"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Wednesday, July 30, 2025

pita


 A kenyer egeszseges(ebb) valtozata.Valaki egyszer azt mondta nekem, a magyar etelekkel az a "baj", hogy tul finomak es valtozatosak, meg a kenyer is:)

A fiam  ismertette meg a mandulas liszt valtozatat, de sima lisztbol is ugyanugy keszulhet, ha valaki nem fanatikus a dietaval:)

A kepen lathato lisztbol sult, az egyik feheritett mandula,  a masik nem, ezert van eltero szinuk a sutes utan.Az ize nem kulonbozik.

 

Hozzavalok:

mandulaliszt- 3-4 bogre

sutopor - i kanal 

gorog joghurt 3-4 kanal

oliva olaj            1 kanal

csipet so

melegviz  -amennyit felvesz kb masfel dl

kaliforniai paprika, esetleg reszelt cseddar sajt

 

Elkeszites:  

A lisztet a talba merem , majd hozzaadom a sutoport, sot, ezzel jol elkeverem.Hozzaadom a joghurtot, olajat es a vizet, formalhatora gyurom.Ekkor belereszelem a paprikat es a sajtot, amivel osszedolgozom.Hosszukas alakura formalom, folszetelem.Nekem altalaban 10 szelet jon ki.

A szeleteket vagy kezzel kilapitjuk vagy nyujtofaval, es megsutjuk. A sutoben is keszulhet, egy sutolemezre elrendezve, nagyjabol felora 385 fokon. Husz percnel szoktam megforditani.

A lapon is suthetjuk egy nagyobb sutolabasban, vagy palacsintasutoben. Itt ertelemszeruen gyorsabban elkeszulunk. Plusz soha nem szarad ki, ami a sutoben neha elofordul.

 

Keszites nehezsegi foka: kozepes 

 

* a 385 fok az fharenheit ami nagyjabol 190 celsius..my mistake:) 

4 comments:

  1. Ez így még magában is finom, nem is kell mellé más. Mondjuk egy kis zakuszkával csak megkenném☺️

    A mandulaliszt íze nem nyomja el mondjuk a sajt aromáját benne? Nem dolgoztam még mandulaliszttel, nem tudom hogy viselkedik☺️
    385 fok? 🤔☺️

    ReplyDelete
  2. Tenyleg jo onmagaban is:) de megsem olyan jo, hogy tul sokat kivanna az ember.
    Az ize eleg semleges, erzodik a sajt es a paprika is. Amire vigyazni kell vele, hogy konnyu, nem lehet sok a folyadek, a nedves hozzavalo, kulonben sutes kozben amikor meg kell forditani, kettetorik de ez csak a mandulalisztre vonatkozik.
    A fokot az ittenire godoltam bocsi fharenheit..a 385 az kb 190 fok Neked:) Meg hamburgert is szoktam ezzel csinalni, na nem magamnak:D majd megmutatom itt.

    ReplyDelete
  3. Sejtettem, hogy fharenheitet írtál, csak itt ugye egyáltalán nem használják ezt a mértékegységet, az az igazság még a váltószámra sem emlékeztem, pedig tanultuk anno a suliban☺️

    ReplyDelete
  4. Semmi baj, en irtam el,nem Te hibaztal. Itt nekem merfold, pound, Fahrenheit van:) meg meg a tobbi.Az iskolaban mar reg az europait oktatjak, de a kozhasznalatban megsem tunik el.

    ReplyDelete