"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, September 12, 2014

paradicsomital +...

Nem szoktam befozni, aminek kutattam az okat.Elkenyelmesedes?, az uzletben kaphato?..inkabb azt hiszem az itteni lakasok, hazak epitesi elrendezese szoktatta meg velem.Nincs kamra, spejz, pince talan igen a hazban, de addig mar megszoktam.Sokaig laktunk lakasban, bar hatalmasak voltak, szo szerint, de nem volt benne olyan helyiseg,ahova tehettuk volna, tul meleg volt.A hazban mar volt pince, de akkor mar megszoktam a varosi eletet, mindent a boltban venni, na meg a rohanos eletmodot, befozes abszolut nem fert bele.
Aztan van a most, amikor Deni B. eljott velem, ramutattam egy 2o kg-os kosar paradicsomra es vitte a kocsihoz:)mint Toldi Miklos vitte volna, ha befoztek volna:) Haromszor keszult el az ital, mert a hutoben taroltuk, amikor elfogyott keszult az uj adag.Ez az utolso mar azt hiszem.A paradicsomital az en kedvencem volt otthon, kamaszlanykent imadtam, most a ferjem szerintem bepotolta, ami nala kimaradt.Maskent keszult, mint az otthoni, de ugyanolyan finom, szinte..mert ugye az volt a legjobb.)

Hozzavalok:
5kg paradicsom
4 zellersza'r
1-2 gerezd fokhagyma
1 egesz voroshagyma
3-4 baberlevel
so

Ez az alapadag, ara'nyosan lehet novelni.A paradicsomot alaposan megmostam, eloszor aztattam, bar tiszta volt.Daraboltam egy fazekba, a vegen hozzaadtam az izesitoket, vizet kb 1 liter.Lassan fozni tettem, idonkent kevergetve.Amikor minden az egeszben hagyott voroshagyma is puha, akkor atpassziroztam egy olyan szuron, hogy a  magja atmenjen, mert imadjuk benne:).Alaposan kitisztitott uvegekbe mertem, lezartam, kihutottem.Kihules utan a hutobe raktam , meleg napokon imadtuk.A ferjem munkaba is vitt magaval.

Sutoben sult paprika fokhagymaval:
Hozzavalok:
paprika
fokhagyma
so, bors, olaj
 

Piros juhaszpaprikat vettem nehanyat.Alapos mosas, szaritas utan kettevagtam lefele forditva, kozepre egy egesz fokhagymat a veget levagva betettem a sutobe.Kb 30 perc multan kivettem, zacskoba szedtem, kis ido mulva kiszedve a heja lehuzhato volt a paprikanak, feldaraboltam, es uvegbe raktam.A fokhagymat siman kinyomtam a gerezdeket, mintha tubusbol nyomnek ki valamit.A paprika tetejere raktam.


Savanyitott fott tojas hagymaval

Hozzavalok:
tojas
baberlevel, mustarmag, ecet, so, cukor
hagyma

Egeszen kemenyre fozzuk a tojasokat, amig keszult, felforraljuk az ecetes vizet. s soval keves cukorral, mustarmaggal.A tojast miutan kihult, megtisztitjuk, szepen elrendezzuk az uvegben a hagymaval, baberlevellel.Leontjuk a kihutott ecetes level, azonnal zarjuk es azonnal hutobe tesszuk.

Ennek az apropoja, hogy sokszor lattam , de meg soha nem ettem.Meg ezt sem mertem megkostolni, de egyszercsak hatha..

4 comments:

  1. Ez valami jól néz ki! gyönyörű a színe. Én is ismerem a zellerszáras, fokhagymás paradicsom italt, bár évek óta nem csináltam...

    Savanyított főtt tojás?? :O Sosem hallottam róla :O És mihez használod fel? talán salátába?

    ReplyDelete
  2. Itt most Szeptember elso hete 30+ fok volt, a ferjem ezt itta, azert foztem tobb reszletben, hogy tudjam jol huteni:)

    A tojast allitolag barokban adjak, erosebb italokhoz.En meg soha nem kostoltam, igaz az erosebb italt sem.Nem tudom , hogy megb fogom e kostolni, csakm alatvany annyira tetszett, hogy megcsinaltam:)Tudom ,crazy vagyok:D

    ReplyDelete