Nem szoktam befozni, aminek kutattam az okat.Elkenyelmesedes?, az uzletben kaphato?..inkabb azt hiszem az itteni lakasok, hazak epitesi elrendezese szoktatta meg velem.Nincs kamra, spejz, pince talan igen a hazban, de addig mar megszoktam.Sokaig laktunk lakasban, bar hatalmasak voltak, szo szerint, de nem volt benne olyan helyiseg,ahova tehettuk volna, tul meleg volt.A hazban mar volt pince, de akkor mar megszoktam a varosi eletet, mindent a boltban venni, na meg a rohanos eletmodot, befozes abszolut nem fert bele.
Aztan van a most, amikor Deni B. eljott velem, ramutattam egy 2o kg-os kosar paradicsomra es vitte a kocsihoz:)mint Toldi Miklos vitte volna, ha befoztek volna:) Haromszor keszult el az ital, mert a hutoben taroltuk, amikor elfogyott keszult az uj adag.Ez az utolso mar azt hiszem.A paradicsomital az en kedvencem volt otthon, kamaszlanykent imadtam, most a ferjem szerintem bepotolta, ami nala kimaradt.Maskent keszult, mint az otthoni, de ugyanolyan finom, szinte..mert ugye az volt a legjobb.)
Hozzavalok:
5kg paradicsom
4 zellersza'r
1-2 gerezd fokhagyma
1 egesz voroshagyma
3-4 baberlevel
so
Ez az alapadag, ara'nyosan lehet novelni.A paradicsomot alaposan megmostam, eloszor aztattam, bar tiszta volt.Daraboltam egy fazekba, a vegen hozzaadtam az izesitoket, vizet kb 1 liter.Lassan fozni tettem, idonkent kevergetve.Amikor minden az egeszben hagyott voroshagyma is puha, akkor atpassziroztam egy olyan szuron, hogy a magja atmenjen, mert imadjuk benne:).Alaposan kitisztitott uvegekbe mertem, lezartam, kihutottem.Kihules utan a hutobe raktam , meleg napokon imadtuk.A ferjem munkaba is vitt magaval.
Sutoben sult paprika fokhagymaval:
Hozzavalok:
paprika
fokhagyma
so, bors, olaj
Piros juhaszpaprikat vettem nehanyat.Alapos mosas, szaritas utan kettevagtam lefele forditva, kozepre egy egesz fokhagymat a veget levagva betettem a sutobe.Kb 30 perc multan kivettem, zacskoba szedtem, kis ido mulva kiszedve a heja lehuzhato volt a paprikanak, feldaraboltam, es uvegbe raktam.A fokhagymat siman kinyomtam a gerezdeket, mintha tubusbol nyomnek ki valamit.A paprika tetejere raktam.
Savanyitott fott tojas hagymaval
Hozzavalok:
tojas
baberlevel, mustarmag, ecet, so, cukor
hagyma
Egeszen kemenyre fozzuk a tojasokat, amig keszult, felforraljuk az ecetes vizet. s soval keves cukorral, mustarmaggal.A tojast miutan kihult, megtisztitjuk, szepen elrendezzuk az uvegben a hagymaval, baberlevellel.Leontjuk a kihutott ecetes level, azonnal zarjuk es azonnal hutobe tesszuk.
Ennek az apropoja, hogy sokszor lattam , de meg soha nem ettem.Meg ezt sem mertem megkostolni, de egyszercsak hatha..
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
Ez valami jól néz ki! gyönyörű a színe. Én is ismerem a zellerszáras, fokhagymás paradicsom italt, bár évek óta nem csináltam...
ReplyDeleteSavanyított főtt tojás?? :O Sosem hallottam róla :O És mihez használod fel? talán salátába?
Itt most Szeptember elso hete 30+ fok volt, a ferjem ezt itta, azert foztem tobb reszletben, hogy tudjam jol huteni:)
ReplyDeleteA tojast allitolag barokban adjak, erosebb italokhoz.En meg soha nem kostoltam, igaz az erosebb italt sem.Nem tudom , hogy megb fogom e kostolni, csakm alatvany annyira tetszett, hogy megcsinaltam:)Tudom ,crazy vagyok:D
<3 :)
ReplyDelete♥♥:) aranyos vagy!
Delete