"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Saturday, August 23, 2014

töltött karalábé...

 A ferjem kedvence, es ilyenkor rovid ideig kaphato a friss, gyonge karalabe.
Ketszer is elkeszult az elmult hetekben,masodszor  mar csak a levelebe toltottem, a karalabet darabolva kerte.
Megtudtam, hogy kiemelkedoen magas a C vitamin tartalma.En nyersen szeretem a leginkabb, fozes kozben egyet felszeleteltem es jol elropogtattam:)


Hozzavalok:

6-8 db karalabe
rizs
daralt hus(sertes/csirke/pulyka)
tojas
so, bors, fokhagyma, voroshagyma, kapor
tejszin
olaj

Elkeszites:
A voroshagymat aprora vagva az olajon uvegesre piritjuk, hozzadva az 1-2 gerezd fokhagymat, majd a rizset megfuttatjuk.Kisse lehutve a daralthushoz ontjuk, ehhez adunk egy tojast, fuszerezzuk a soval, borssal, kaporral.Jol osszedolgozzuk.En lemostam, leforraztam a karalabe leveleit es ami kimaradt abba toltottem.A karalabekat ugyesen kikaparjuk, ureget vajunk, es elotte kis kalapot vagunk, azt fozes kozben visszaraktam.Ezeket az uregeket toltottem meg eloszor, majd a leveleket.En a sutoben keszitettem el.Tepsibe helyeztem a toltelekeket, megszortam kaporral, enyhen soztam es leontottem a tejszinnel.A kivagott karalabekat aprora vagtam es elhelyeztem a toltelekek kozott.
Kb 1gy oran at volt a sutoben,nagyon finom puha lett.Ha keves a tejszin, tejjel lehet potolni, vagy tejfollel, es en nem suritettem semmivel.A kaportol igazan kulonleges izu lett.

Keszites nehezsegi foka: nehez

4 comments:

  1. Elhatároztam, ha látom reggel, hogy új kaja recepted van feltéve, nem olvasom el addig, míg nem eszek előtte, mert így csak nyelek egyfolytában :D

    Egyébként én még soha nem csináltam töltött karalábét, de a Tiéd így ránézve is csuda guszta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) ezzel en is igy sozktam lenni, igaz nem sok fozos blogot kovetek.

      En sem csinaltam meg sokszor.Amikor feleseg lettem, kb 3 szakacskonyvet foztem vegig, talan akkor foztem ilyet is.Most a ferjem latta a karalabt es kerte , hogy csinaljak, mert csak o szereti.Csinaltam, ketszer is:)) Finom volt nagyon, az utobbi idoben gyakran hasznalok kaprot, kulonlegesse tette.
      Irnam, hogy megkinallak, de elfogyott:))

      Delete
  2. Milyen jó az ötlet, épp a napokban nézegettem, hogy mi a csudát is kezdjek a kertünkben lévő töménytelen mennyiségű karalábéval...Ezt a receptet ki fogom próbálni, mondjuk lehet én a kaprot kihagyom, nem igazán vagyunk barátok! Legyen szép heted és köszönöm az ötletet, viszem :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viktoria:) bizom benne, hogy izleni fog.A kaporral sokaig en sem voltam joban, de az utobbi idoben a zoldbabot is azzal izesitettem es nagyon finom.Vizont anelkul is finom lesz a karalabed!

      Viszont kivanok szep hetet es jo fozest:)

      Delete