"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, August 10, 2014

kovászos uborka...

  A ferjem meglepett nehany kilo kovaszolni valo uborkaval.Jol meg is lepodtem, mert nem vagyok ilyesmire berendezkedve, csak ugy, mint lekvarfozes , paradicsomfozes stb. Az egesz oda vezetheto vissza, hogy az idojaras sokszor olyan trefas volt, nem volt nyarunk csak 2 het, sok gyumolcs, zoldseg nem kapott eleg idot, hogy beerjen.Neha evekig nem lattam ilyen uborkat.Aztan megszoktam, megszoktuk, hogy vesszuk keszen a dolgokat.Vegul lett egy uvegem, ez a sokszoges, es ha neha megis sikerult, ebben kovaszoltam.Most meg amit talaltam teleraktam:) Bar azt olvastam nem a fenyre van szuksege, hanem melegre, de en megis atlatszo, attetszo edenyben szeretem nezni az erest, naponta latni a valtozast.


Hozzavalok:
2-3 kg kicsi, kovaszolni valo uborka
kapor, fokhagyma, szarazkenyer
so
forralt viz lehutve

Elkeszites:
Az uborkakat beaztatom, majd alaposan megmosom, oblitem, lecsurgatom.A veguket levagom, kb 1 cm-es darabon, es en nem vagom be.Maradnak igy sertetlenul.Kozben az uvegnek megfelelo mennyisegu vizet forralok, en 1kg uborkara 2 kanal sot hasznalok, ezt a  vizzel forralom, majd hutom.
Az uveg aljara is teszek egy szelet kenyeret, keves kaprot, fokhagyma gerezdeket, majd szepen elrendezem az uborkakat.A tetejen ismet fokhagyma gerezdek, kapor, majd a kenyerrel beboritom.Raszurom ovatosan a vizet, ugy, hogy erintse a tetejen levo kenyeret, fuszereket, egyfele iz atmosas. Majd tanyerra helyezem, kistanyerral beboritom, es napos helyre rakom.Estenkent behozom a konyhaba, a latogatok(mokus, mosomedve) miatt is es a lehules eleg jelentos, neha 10 fok van ejjel.
A szinen latom, amikor megerett.A viz kisse zavaros, feheres, az uborka sargas szint olt.Leszurom, kulon talba elrendezve, majd a leszurt let ismet raontom a hutobe teszem.Kivalo frissito onmagaban is.Ujabban az uveget kimosom, abba rakom vissza az uborkat es raszurom a let, igy latjuk mennyi van meg:) Jo melegben 3 nap alatt biztosan tokeletes, de neha eleg 2 is.
Az uborka igy(hogy nem vagdosom be) mindig ropogos marad, nem puha.

Keszites nehezsegi foka:kozepes


2 comments:

 1. én az idén még nem is raktam be kovászos uborkát, pedig imádom...de az az igazság, ha csinálok, én eszem meg majd' mindet, mert a férjem különösebben nem rajong érte, magamért meg nem készítek.

  ...pedig most még a nyál is összefutott a számban a gondolatra :))

  ReplyDelete
 2. Ma mar teszem a hutobe, ma lesz az utolso jo meleg nap, illetve van.Szerdan max 19 lesz.
  Talan 4x csinaltam az iden, a ferjem imadja.O is en is, esszuk magaban is:)
  Mondjuk lehet egymagamert en sem csinalnek, persze ki tudja, kiszamithatatlan vagyok:))

  ReplyDelete