"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, July 25, 2014

somlói galuska...

Mar nagyon regota terveztem, hogy egyszer nekifutok, elkeszitem.Most az evfordulo meg ideillo alkalom is volt.Ha nem is igazan mutatos, de nagyon finom volt.




Hozzavalok:
teszta :(vilagos piskota)
10 db tojas
200 gr kristalycukor
250 gr liszt
vanilias cukor, citrom

Csokolades piskota:
5 db tojas 
100 gr kristalycukor
100 gr liszt
25 gr kakaopor 
Ketfele tesztat keszitunk, melyet papirral fedett sutolemezre kenunk es sutunk ki.

Toltelek:
1l tej
150 gr liszt
150 gr kristalycukor
20 gr zselatin
8 db tojassargaja
8 db tojasfeherje
200 gr kristalycukor
A tejbol a lisztbol, tojassargajabol, cukorbol, zselatinbol sarga kremet fozunk.A tojasfeherjet a kristalycukorral kemeny habba verjuk, a fozott sargakremhez keverjuk.Az igy kapott kremet rumban aztatott mazsolaval, porkolt diodarabbal dusitjuk.
Locsolo cukoroldat:
500 gr kristalycukor
7 dl viz
2dl rum
2 citrom reszelt heja
A cukrot a vizzel, a reszelt citromhejjal felforraljuk, hutjuk, majd hozzaadjuk a rumot.Mely talba belehelyezzuk az elso vilagos piskolapot, alaposan meglocsoljuk, majd a kremnek az egyharmad reszet rakenjuk.Erre rahelyezzuk a csokoladeslapot, szinten meglocsoljuk, a kremmel megkenjuk.Majd ismetelten a vilagos piskotalapot tesszuk, meglocsoljuk, a maradek kremet rakenjuk.Vekonyan meghintjuk kakaoporral, a hutobe helyezzuk, dermesztjuk.
Talalasnal kis halmokat szedunk, majd tejszinhabbal es csokoladeontettel diszitjuk.
Csokoladeontet:
200 gr etcsokolade
300 gr viz
50 gr rum
A csokoladet a vizzel felfozzuk, majd rummal izesitjuk.

Modositasom:
En pecant hasznaltam dio helyett, megporkoltem, es alaposan megszortam kozben is es a kakaos reteg utan.Mennyisegre mindenbol csak a  felet hasznaltam, meg igy is sok volt, de szerencsere akadtak kostolasra varo emberkek:)

Keszites nehezsegi foka:nehez

4 comments:

  1. Hát biztosan nagyon:-nagyon finom volt. Mi is imadjuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A kulsovel soha nem vagyok elegedett, de az biztos, hogy nagyon finom volt:))

      Delete
  2. hmmmm....nyammm...'dühöngök', hogy miért nincs még mindig feltalálva a fényposta :D nyitnám az ablakot :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuldtem:)remelem nem tortem ablakot.A piritott pecan-nal irto kulonleges ize volt:)

      Delete