Mar nagyon regota terveztem, hogy egyszer nekifutok, elkeszitem.Most az evfordulo meg ideillo alkalom is volt.Ha nem is igazan mutatos, de nagyon finom volt.
Hozzavalok:
teszta :(vilagos piskota)
10 db tojas
200 gr kristalycukor
250 gr liszt
vanilias cukor, citrom
Csokolades piskota:
5 db tojas
100 gr kristalycukor
100 gr liszt
25 gr kakaopor
Ketfele tesztat keszitunk, melyet papirral fedett sutolemezre kenunk es sutunk ki.
Toltelek:
1l tej
150 gr liszt
150 gr kristalycukor
20 gr zselatin
8 db tojassargaja
8 db tojasfeherje
200 gr kristalycukor
A tejbol a lisztbol, tojassargajabol, cukorbol, zselatinbol sarga kremet fozunk.A tojasfeherjet a kristalycukorral kemeny habba verjuk, a fozott sargakremhez keverjuk.Az igy kapott kremet rumban aztatott mazsolaval, porkolt diodarabbal dusitjuk.
Locsolo cukoroldat:
500 gr kristalycukor
7 dl viz
2dl rum
2 citrom reszelt heja
A cukrot a vizzel, a reszelt citromhejjal felforraljuk, hutjuk, majd hozzaadjuk a rumot.Mely talba belehelyezzuk az elso vilagos piskolapot, alaposan meglocsoljuk, majd a kremnek az egyharmad reszet rakenjuk.Erre rahelyezzuk a csokoladeslapot, szinten meglocsoljuk, a kremmel megkenjuk.Majd ismetelten a vilagos piskotalapot tesszuk, meglocsoljuk, a maradek kremet rakenjuk.Vekonyan meghintjuk kakaoporral, a hutobe helyezzuk, dermesztjuk.
Talalasnal kis halmokat szedunk, majd tejszinhabbal es csokoladeontettel diszitjuk.
Csokoladeontet:
200 gr etcsokolade
300 gr viz
50 gr rum
A csokoladet a vizzel felfozzuk, majd rummal izesitjuk.
Modositasom:
En pecant hasznaltam dio helyett, megporkoltem, es alaposan megszortam kozben is es a kakaos reteg utan.Mennyisegre mindenbol csak a felet hasznaltam, meg igy is sok volt, de szerencsere akadtak kostolasra varo emberkek:)
Keszites nehezsegi foka:nehez
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
Hát biztosan nagyon:-nagyon finom volt. Mi is imadjuk.
ReplyDeleteA kulsovel soha nem vagyok elegedett, de az biztos, hogy nagyon finom volt:))
Deletehmmmm....nyammm...'dühöngök', hogy miért nincs még mindig feltalálva a fényposta :D nyitnám az ablakot :D
ReplyDeleteKuldtem:)remelem nem tortem ablakot.A piritott pecan-nal irto kulonleges ize volt:)
Delete