"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, July 31, 2014

dupla csokis palacsinta..

 Az utobbi idoben eleg sok helyen lattam a csokis alapu palacsintat, kulonbozo izu toltelekkel.Gondoltam en is megsutom, vagy kisutom, vajon milyen lehet.En meg nem kostoltam meg, de latvanynak tetszik:)
Kettot vagtam kette es ugy sikerult, hogy a meggy nem latszik..de benne van!!



Hozzavalok:
36 dkg liszt
3 db tojas
3 evokanal kakaopor
3 evokanal cukor
1 evokanal olaj
0,5 l tej
2 dl  szodaviz, csipet so

A lisztet a kakaoporral, cukorral elkeverem, majd melyedest keszitek, beleutom a tojasokat, az olajat, csipes sot,  es lassan adagolva a tejet, viet, csomomentesre keverem.En mindig hagyom allni legalabb 2 oran at.Kozben elkeszitem a tolteleket.

Toltelek:
1 uveg meggy
1/2 kg turo
3dl tejszinhab
3 evokanal cukor

A turot attorom, a tejszint kemeny habba verem a  cukorral.A meggyet leszurom, a turohoz adom,majd a habot es ovatosan osszekeverem.Ha keves a cukor utolag lehet meg adni hozza.

Csokiontet:
4 evokanal cukor
2 evokanal kakaopor
1 vaniliascukor
4 dl viz

Az anygaokat osszekeverem, majd a vizet hozzaadom, allando keveressel surure fozom.Hutom.

8 db dio, vagy pecan, kibelezve, apro darabokra vegav, megpiritva a disziteshez.

A palacsintat szep vekonyra kisutjuk, majd megtoltjuk a turos meggyes toltelekkel.Talalaskor csokiontettel locsoljuk, dioval megszorjuk.
Aki nagyon szereti a csokit(en annyira nem)a palacsintat megkeni csokiontettel, feltekeri, majd meglocsolja:)


Jo etvagyat!!



Keszites nehezsegi foka:kozepes

2 comments:

  1. álmomban nem jutott volna eszembe, hogy kakaót is lehet keverni a palacsinta tésztába :O
    hiába no, mindig tanul valamit az ember fia (lánya) :)

    most mondjam azt, hogy ezt biztosan kipróbálom??? mert igen! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O nekem sem, en is ugy lattam mashol:) az ize egyebkent nem valtozik olyan lenyegesen a tesztanak, tobbre szamitottam, mertg maskor soha nem teszek bele ennyi cukrot, eppen csak.
      Nagyon finom volt!!

      Delete