"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Saturday, March 22, 2014

kagylós vacsora..

A bal sarokban levo konyvben eleg sok halas, rakos recept van, de azok a halak itt nem kaphatok.Igy most egy kagylos recepttel potolok.
Nem mondom, hogy a kedvenceim kozott van, utana mindig furcsan erzem magam, vagy csak bebeszelem magamnak...neha, mondjuk egy evben egyszer megeheto, csak hogy megis elmondhassuk, en mar ettem kagylot.Vagy ha beszedtema, hozza tudjunk szolni:)


Hozzavalok:
1 csomag tisztitott ,mosott hutott kagylo
fokhagyma, voroshagyma, ujhagyma
chili paprika durvan daralva
petrezselyemzold
feher bor
vaj
so, bors
piritos szelet

Elkeszites:
A vajon az aprora vagott voroshagymat, fokhagymat, chili paprikat hirtelen piritjuk, keves ideig, nehogy keseruve valjon.Majd hozzaontjuk a pohar feherbort, sozzuk, borsozzuk, belehelyezzuk a kagylokat.Az igy kapott rovid let merokanal segitsegevel ontozzuk a kagylokra, kb 5 percig.Amig szepen kinyilnak.Amelyik nem nyilik ki, azokat eltavolitjuk.Vegen petrezseleyemzolddel megszorjuk, fokhagymaval dorzsolt piritossal fogyasztjuk.

Keszites nehezsegi foka:konnyu

7 comments:

  1. na ez az egyik, amit nem tudnék megenni...kagyló...meg a többi tengeri herkenytyűt....brrrrrrrrrrrrrrrr...lehet nagyon maradi vagyok, sőt! bevállalom ilyen téren, de jaaajjj, nem és nem :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. A.. ez nem maradisag..a lazacot , a rakot mind elokelo heleyn soroljak, neha eszem, mert kinalnak, eves kozben akar visszajonni.En is iszonyodom.Most megis ettem pl makrelat, na az nagyon izlett, es utana sem ereztem smemi furcsat.
      Kagyloval nem kinallak, ha jossz:))

      Delete
  2. hihi, ne is, mert nem bírnám megenni:) nevettem azon, hogy írtad: evés közben akar visszajönni :D hát én így lennék vele, tuti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nehezen megy le nekem is, teny..es kesobb meg furcsan erzem magam:)

      Delete
  3. tudod mire készülünk már most? kinti sütögetésre :) beszéltük a párommal, hogy a jövő héten sütögetünk, még nem tudjuk mit, de biztos, hogy valami lesz, ezt már nem lehet kibírni, tök jó idő van és még nem sütöttünk semmit :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na mi meg tavol allunk a kinti sutes fozestol:))de mar alakul a tavaszunk!:)

      Delete
    2. hihi, én küldtem Neked arra a jó (jobb) időt :)))

      Delete