"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Saturday, March 22, 2014

gyümölcsleves...

A gyumolcsleves szinten hungarikum, es sorolhatom ami a konyvbol kimaradt receptek koze.Nyaron kulonosen udito.
En most kezdtem kifogyni az otleteimbol mit fozzunk ma elven keszitettem el.
Vacsora helyett is jo, azt hiszem, nekem jo volt:)Nalam az alap a meggy es a szilva, befottbol is kivalo, ehhez szoktam adni egyeb aktualis gyumolcsot, ami eppen van itthon, de az elso ketto az alap iz.



Hozzavalok:

meggy, szilva, barack, ananasz
citrom, cukor, fahej
tejfol, liszt

Elkeszites:
Ha befottbol keszitem, a meggyet es a szilvat a level egyutt ontom a fazekba.Adok hozza keves vizet is, es az egyeb eppen itthon talalhato gyumolcsoket.Most barack es ananasz volt.Belenyomok fel citrom levet, keves fahejat, cukrot most kihagytam, es forrni teszem.
Kozben az 1 evonal lisztet elkeverem a tejfollel, majd a forro lebol veszek ki es lassan hozzaadom.Igy elkeruljuk, hogy osszecsomosodjon.A felhigitott tejfol habarast aztan a fazekhoz adjuk, csak forrasig hagyjuk, utana felretesszuk, hutjuk.Van aki melegen is szereti, de elsosorban 
 hidegen kivalo.

Keszites nehezsegi foka:konnyu


Kulon kis tortenete van a levesnek, amit nehany  eve hozott le az itteni ujsag.Egy valamikor 1960 korul ide, Kanadaba telepedett ferfi alma volt, hogy hiresse teszi a gyumolcslevesunket.Nyitott egy ettermet, ahol napi szinten szerepelt a menun, ekore epult minden egyeb.Sajnos senki nem rendelte a levest meg egyszeri megkostolasra sem.A ferfi egyszeruen nem tudta elfogadni, elhinni.Nem adta fol, fozte naponta.Nem jottek a vendegek, anyagi gondok lejtojere kerult a makacssagaval.Teljesen eladosodott, a hazassaga tonkrement, mar egyedul ult az etteremben a gyumolcslevessel.Tovabbra sem jott senki.Pontosan nem emlekszem mennyi ideig ult igy, amig bezartak, folszamoltak az ettermet, o maga adosok listajara kerult.Meg akkor sem tudta elhinni..nagyon meghatott a szomoru tortenet, nagyon sajnaltam a ferfit, es valahol ertettem Ot...

4 comments:

  1. akár hiszed, akár nem, ma volt eszembe, hogy főzni kellene gyümülcslevest, de végül kimaradt, annyi minden mást csináltam helyette.
    Holnap pótolom!! világéletemben szerettem:)

    A történet meg...nagyon megható, jó hogy leírtad, nem hallottam róla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En is sokszor vagyok igy Orsika:) fincsi lett, es en, illetve mis is nagyon szeretjuk.A ferjem imadja.Mondjuk nyaron gyakrabban csinalok, lehutve a legjobb.

      Az a tortenet mindig eszembe jut, es ki fogom keresni archivumbol egyszer..sajnaltam a ferfit nagyon.

      Delete
  2. Pár évvel ezelőtt Budapesten dolgoztam és valójában ott ettem először igazán finom, ízletes gyümölcslevest. Addig soha nem kedveltem, olyan módon, ahogy felénk készítik.

    Magyarországon keményítővel sűrítették be, a tejfölt fövés közben nem habarták bele, csak a végén, aki kért tehetett bele magának. Szegfűszeggel volt ízesítve, szóval isteni finom volt és az még ma is, ha elkészítem...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koszonom Viktoria!:) ki fogom probalni ugy is, ahogy Te irtad, jol hangzik:) Kulonosen nyaron szeretjuk hidegen.

      Delete