"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Monday, December 23, 2013

halászlé...

Ma delutan vettem meg a hozzavalokat, amit koszonhetunk egy tavaly nyitott lengyel uzletnek, csupa europai , es koztuk sok sok magyar termekkel, fuszerekkel.Elo halat arultak, es csupan azert lett nagy szo, mert vettem 2 szeletet tegnap ugynevezett foprobanak, megkostoltuk es nagyon finom.Nem tengeri hal, vagyis halaszlenek kivalo.
A feje es a farka elo volt csomagolva, azonnal elvettem egyet, es szinte rogton kerdesek csokrat kaptam, mire fogom hasznalni.Tarthatnek olykor gyorstalpalo tanfolyamot is, mert ma is elmagyaraztam mihez kell.Nem, nem stew, ez hosszu leben porkolt:) talan ez volt a legjobb mondatom.Na de ne eresszem ennyire bo lere:)

Hozzavalok:
4kg friss ponty es belsoseg
400 g tisztitott voroshagyma
2 db csemege zoldpaprika
1 db csemege paradicsom
1 db cseresznyepaprika
so, kalocsai rozsapaprika, paradicsompure

 Elkeszites:

A pontyot a pikkelyeitol megtisztitjuk, kibelezzuk, a haltejet es ikrat felretesszuk.A hal fejet farkat levagjuk, a halfejbol a keserufogat eltavolitjuk.A ponty torzserol eles kessel a halhust leszedjuk, majd bevagdaljuk.A filezett halhust egynletes kockara daraboljuk, sozzuk, keshegynyi paradicsompurevel lazan osszekeverjuk, keves kalocsai rozsapaprikval megszorjuk, hutoszekrenybe helyezzuk.A halfejet, farkot,  es gerinccsonkot  rozsdamentes edenybe tesszuk, szeletelt voroshagymat teszunk ra, karikara vagott zoldpaprikat,  es paradicsomot,  valamint izles szerint cseresznyepaprikat.
Hideg vizzel felengedjuk es nyilt langon fozzuk.Forras elott ratesszuk a kalocsai paprikat, sozzuk es eros tuzon lobogo forrassal 20 percig fozzuk.Fozes utan a hallevet leszurjuk.Az elokeszitett  kockara vagott halfilet, halikrat es tejet a mar megfott lebe helyezzuk, 20 percig fozzuk, majd azonnal talaljuk.A halaszlet vegyeshalbol is keszithetjuk, egyes videkeken kifott tesztaval talaljak.

Modositasaim: eloszor is en nem tudom mi a haltej, igy nem fogom hasznalni.En a hagymat uvegesre fonnyasztom , ugy adom hozza csak a fej, farok darabokat.Halaszleport is vettem, kocka helyett, ezt kaptam, es azzal is fogom izesiteni.A filet szeletekre vagattam, kocka helyett.Zsirt hasznalok az alaphoz.Mi friss kenyerrel esszuk teszta helyett.A mennyiseg ertelemszeruen csokkentheto, mert a konyv szerint 10 szemelyre vannak megadva a hozzavalok.

Keszites nehezsegi foka:kozepes

* foto a netrol

6 comments:

  1. olyan szép emlékeket idézel fel vele, hogy el sem hiszed:) ilyenkor olyan hálás vagyok, hogy megismerhettelek, ha csak így is:)
    Puszillak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kolcsonos Orsikam:)en is nagyon orulok, akkor is ha csak igy ismerhetlek:)

      puszillak:)

      Delete
  2. de jó, úgy örülök, hogy halászlét főzöl:)))
    a haltej csak az élő halban található, ritkán láttam külön kapni, Amikor felbontod a halat ugyanott van és olyan alakú, mint az ikra (sok sejt egy hártyában), csak fehér, és nem látni a sejteket, mint az ikra esetén. Egyben ki lehet emelni, mert a hártya összetartja., nem folyékony az állaga. Nagyon finom.van, aki kirántja, mint a velőt.
    a hagymát meg azért nem pirítjuk a halászléhez, mert az a pörköltbe szokás, más lesz az íze
    Remélve, hogy boldog, szép karácsonyod volt, itt kívánok nagyon boldog sikeres, szerencsés ÚJ ÉVET:)))***

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagyon szepen koszonom Katalin!:)
      A halat ott valasztottam ki, es ok tisztitottak meg, ezert a belsobol semmit nem lattam, csak szeletekben kaptam, es kulon a fej farok csomag.Talan ezert is jo hasznalni nemi mesterseges izesitot, kulonben eleg gyonge az ize.
      Rantott halat is csinaltam hagymas burgonya salataval..uu nagyon finom volt:)
      Koszi az ajanlasokat , meg fogom nezni, mert a ferjem a szuletesnapjara is ezt szeretne, ami hamarosan lesz:)

      Delete
  3. én a halászléhez se kockát, se port nem adok, mert egyrészt felesleges, másrészt nem szeretem a műízeket, és paradicsompürét sem használok bele...ha érdekel, nézd meg a legjobb recepteket itt.
    http://terebess.hu/tiszaorveny/recept/halaszle.html
    és van egy nagyon jó műsor mostanában (tudom, hogy talán tv-n nem,. de neten gyönyörködhetsz benne: http://www.gasztroangyal.hu/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez a recept a jobbsarki konyvbol van..de meg fogom nezni az ajanlasod, koszonom!:)

      Delete