"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Monday, October 14, 2013

töltött pulyka..

Nem gesztenyevel toltott, de toltott pulyka.Sajat magam krealtam a fuszerezeset, felhasznalva a bolti dobozos kenyerdarabokat.Igen, altalaban 4 doboz kockara vagott kenyeret:)
Ma unnepeltunk, meg friss az elmeny, meg most leirom.


Hozzavalok:
1 egesz pulyka
4 doboz bolti toltelek(kocka kenyer)
so, bors, daralt szaritott afonya
pulyka maja, zuza, sziv
petrezselyemzold
tojas, liszt
voroshagyma
sok vaj
specialis tepsi
alufolia betakarni

Elkeszites:

A pulykat alaposan megtisztitjuk, az uregeket  hideg vizzel kimossuk, szarazra toroljuk.A bort ovatosan felfeszegetjuk, hogy ne szakadjon be.Egy nagyobb labasban 4 pohar vizet, 4 evokanal vajat, a szaritott afonyat(2-3 evokanal) forraljuk, amikor elolvadt a  vaj, belekeverjuk a szaritott kenyerkockakat.Vigyazzunk ne legyen sok a  viz, kulonben lagy lesz a toltelek.Ezt jol osszekeverjuk felretesszuk.Keves vajon a voroshagymat apro kockara vagjuk, piritjuk.Ehhez adjuk a kapart, csikozott majat zuzat szivet, megpiritjuk, kozben sozzuk, borsozzuk.Utana hozzaadjuk az elozo keverekhez, masszahoz.3-4 db tojast szinten hozzaadok, majd 2-3 evokanal lisztet , az egeszet jol osszekeverjuk.A pulykat a kivajazott tepsibe helyezzuk, en szoktam ala tenni egy selyem zsinort, amivel, ha kesz konnyu kiemelni, erre fektetem.Egy evokanallal szepen toltjuk a bore alatt, a combnal, a nyakanal, a mellenel.Majd az uregeket a maradekkal befejezzuk.Vajjal bedorzsolom az egesz pulykat alaposan.Beboritom alufoliaval es az elomelegitett sutobe helyezem.Ez egy 7,5 kg -os pulyka plusz a toltelek, 3 ora hosszaig meg sem nezem, nem bontom ki.Akkor veszem le az alufoliat, es locsolva pirosra , keszre piritom.Amikor kesz kiveszem a sutobol, es 15 percig hagyom allni, a kisult nedut leontom rola, ebbol keszulhet a barnaszosz.
Friss afonyabol foztem lekvart hozza, parolt zoldseg es krumplipure volt.

Keszites nehezsegi foka:nehez

2 comments:

  1. Mikor megláttam a képet, úgy ítéltem meg, ez valami különleges és nem tévedtem.

    ReplyDelete
  2. Koszonom Rozsa!:) az evek alatt sajat magam alakitottam ki, nagyon izletes,kulonleges csakugyan.

    ReplyDelete