"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, October 3, 2013

marhahús leves +...

 Az Anyu amikor nagyon hianyzik, olyankor szoktam ezt a levest elkesziteni, a kedvence volt.
A fozott leveshushoz hagymas burgonya es paradicsomszosz volt otthon , nagyon szerettem.Igazan nagy tudast nem igenyel, csak idot inkabb.

Hozzavalok:
vegyes hus, levescsont(szegy, vagy okoruszaly)
vegyes zoldseg(sarga feher repa, zeller, egy fej voroshagyma, 2-4 db burgonya, kelkaposzta darab, karfiol stb)

Fuszerek(so, szemes fekete bors, szerecsendio)

Paradicsomle
2 evokanal liszt
baberlevel
cukor
burgonya
1 fej voroshagyma

Elkeszites:

A leveshez a husokat, csontot hideg vizben szoktam aztatni egy rovig ideig, majd friss hideg vizben fozni teszem.Kozben megtisztitom a zoldsegeket.Amikor felforr, a habot tobbszor leszedem csak ekkor adom hozza a zoldsegfelet.Izesitem a soval egyeb fuszerekkel, a szerencsendiobol belereszelek.Lassan, gyongyozve keszre fozom.Adunk hozza levesbetetet, daragaluskat, de az Anyu kedvence a kiskocka teszta volt.En meg teljesen betet nelkul szeretem, csak a let a zoldsegekkel.

A hust es a csontokat kiszedem, felreteszem.Kozben odatettem a kockara vagott burgonyat fozni.Amikor puha lesz , egy fej aprora vagott voroshagymat megpiritok keves olajon,azzal leontom, osszekeverem ovatosan.
A paradicsomszoszhoz, 2 kanal lisztet megpiritok, majd hozza ontom a paradicsomlet, keves sot, keves cukrot adok, fel fej voroshagymat teszek bele, es nehany baberlevelet, melyet a vegen eltavolitok.Negyedora alatt keszul el, kozepesen surure kesztjuk.A kepen lathatoan talalom, a leveshusbol, a burgonya es a szosszal leontve.Izletes, tartalmas etel.

Keszites nehezsegi foka:kozepes



4 comments:

  1. "Szépeket" főztél, kedves Ágnes. És a képeid is nagyon megkapóak!

    ReplyDelete
  2. Az a leves, de guszta...pont olyan, mint otthon:)

    jááájjj, ez a szóellenőr...nem ilyen véneknek való mááá, mint én:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orsi:) ez a pont olyan, ez nagyon tetszik:)

      nem is tudtam , hogy itt is van, na majd kiiktatom:)

      Delete