"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Wednesday, October 23, 2013

diótorta ...

Az egyetlen torta szinte, amelyik a kedvencem es azt hiszem fontos recept, nem maradhat ki ebbol a felsorolasbol sem.Meg Halaadaskor sutottem, a kameram meg  jo volt, szerencsere megorokitettem.Szinte par perc alatt elfogyott:)




Hozzavalok:


  • A tesztahoz:
  • 7 tojas
  • 7 kanal daralt dio
  • fel dkg sütopor
  • cukor
  • 2 kanal liszt 
  • 1 citrom reszelt heja
  • 1 vanilias cukor

  • A kremhez:
  • 3 kanal tej
  • 4 kanal daralt dio
  • izles szerint cukor
  • 20 dkg vaj

Elkeszítes:


A szokasos modon keszítjuk a piskotat, csak a szokásos mennyisegu liszt helyett a fentieket kell beletenni (liszt, daralt dio). Ha kisult, 2 lapba vagjuk.
A kremhez a tejben megfozzük a diot es a cukrot, a tuzrol leveve hozzáadjuk az 5 dkg vajat. Ha kihult, a maradek vajjal habosra keverjuk. (masik valtozat a fozott krem, amikor tejet 2 evokanal liszttel, felfozunk, kihutjuk es ehhez keverjuk a vajat, cukrot.)

Ezzel a kremmel toltjuk es vonjuk be a piskotat, daralt dioval megszorjuk a tetejet és az oldalat.Kicsit keves lett a kremem, igy az oldalara nem maradt, de elfogyott:)
A diohoz en mindig keverek egy vanilias cukrot, es reszelek citromhejat.


Keszites nehezsegi foka:kozepes

6 comments:

  1. nem csodálkozom, hogy elfogyott :) nálunk is, detto :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Annak ellenere, hogy imadom, egy evben egyszer sutom, nem tudom miert.A diofagyit is szeretem:)

      Delete
  2. Biztosan finom volt..jól néz ki..hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gabika:) ha maradt volna , kuldenek egy ket szeletet:)na majd legkozelebb!
      Kosoznom!

      Delete
  3. Nagyon jól néz ki, tetszik, ez igazán diós, sőt csupa dió :) épp ilyesmit keresek, lementettem, ki fogom próbálni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jajj nagyon orulok, hogy tetszik, otletet adtam.Abban biztos vagyok, hogy izleni fog, itt percek alatt elfogyott.Majd meseld el azert:))

      Delete