"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, January 20, 2013

35.vadas marha zsemlegombóccal...

Hozzavalok:
1 kg marhahus 

10 dkg  füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
3-3 szal

 sargarepa , petrezselyemgyöker
baberlevel
so
bors
2 dl tejföl
2 csapott ek. liszt
mustar
cukor



Elkeszites:
A hust hartyazzuk, bevagdossuk, alaposan hideg vizben megmossuk(ajanlatos harom napig pacolni).Finoman szalonna szeletekkel megtuzdeljuk.Sozzuk, orolt borssal izesitjuk.A voroshagymat es a zoldsegeket szeletekre vagjuk , megfelelo nagysagu edenybe helyezzuk, hozzaadjuk a baberlevelet, a szalonnaborket, majd rahelyezzuk a marhahust,zsirral meglocsoljuk, kozepes homersekletu  sutobe tesszuk.Sutes kozben a hust megforgatjuk, sajat zsirjaval locsoljuk tobbszor.Ha megpuhult, a hust kiszedjuk es letakart edenyben felretesszuk.A tepsiben maradt zoldseget keves lisztttel zsirjara piritjuk, felengedjuk csontlevel, simara keverjuk , felengedjuk tejfollel.Sozzuk, orolt borssal, cukorral, citromlevel, tarkonnyal, mustarral, aprora vagott capribogyoval izesitjuk.Jol kiforraljuk, a felig kesz hushoz adjuk, majd igy egyutt keszre, puhara paroljuk.Ha megpuhult a hus, kivesszuk, a martast szitan atszurjuk, passzirozzuk, keves vajat morzsolunk a  tetejere.
Zsemlegomboc:
keves olaj,voroshagyma, 3-4 db zsemle, 2 db tojas, liszt

A zsemlet apro kockara vagjuk, sutoben megpiritjuk.Kihules utan hozzaadjuk a tojast az olajon piritott hagymat, a lisztttel soval borssal osszedolgozzuk.Sos vizben vizes kezzel formazott gomboconkant kifozzuk.

A tanyeron szeletelt hust, melle a gombocot a finom, tartamas, enyhen pikans izu szosszal locsoljuk meg.

Modositasom:
Egyben felsalt  szoktam venni.Sozom , borsozom, lisztben megforgatom , hirtelen langon minden oldalat barnara sutom.Paclet keszitek, hagymabol, vegyes zoldseg, abbaerlevel, szemesbors, so, amit felforralok, ebbe helyezem az elosult hust , a hutoben tarolom 2-3 napig.A nem telejes level, de az osszes zoldseggel teszem a sutobe.Mielott geszen megpuhulna, a hust folszetelem, es az atpasszirozott szosszal keszre parolom.Zsemlegomboccal vagy nokedli, egyeb tesztafelekkel egyarant finom.

Keszites nehezsegi foka:nehez.
 

2 comments:

  1. Igen ez is az egyik olyan étel amit nem lehet szépen tálalni. Mert szerencsétlen szósz úgy néz ki mint amit egyszer már megettek. Ezért sem lesz nagyon világhírű a Magyar konyha mert ha ezt oda adnád egy nyugati éterembe valakinek, rögtön vissza küldetné.

    ReplyDelete
  2. Mielott posztoltam, megneztem egy csomo fotot a neten, mert azt hittem csak az enyem ilyen, de rajottem van rosszabbul kinezo is.Nagyon sok etelunk mutat borzaszto rosszul, foton, ize megis ezerizu, mint ennek is.
    Teljesen egyetertek veled, koszonom!

    ReplyDelete