"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Saturday, August 23, 2025

Lángos/2

 


Mar posztoltam korabban, de en most burgonya nelkuli tesztaval dolgoztam. Gyakorlatilag egyszeru pizzateszta.
A rapakolt foltetek olyan izt adnak, ami egyebkent is elnyomna a teszta izet. Igy eleg gyorsan elkeszulunk, ha hirtelen langost kivanunk. (nem az en kivansagom volt:)

Hozzavalok:  35 dkg liszt
                          2-3 kanal oliva olaj
                         so
                          1 zacsko insant eleszto_ 1 kanal cukor_ keves langyos tej
                          Olaj a suteshez
tejfol+sajt+ lilahagyma  a talalashoz

Elkeszites: a langyos tejbe elkavarunk egy kanal cukrot, majd belekavarjuk az elesztot..azt hiszem 7 gramm egy zacskoval. Felfuttajuk.Kozben kimerjuk a lisztet, keves sot belekeverjuk, hozzaadjuk az olajat es az elkeszult kovaszt.
Holyagosra dagasztjuk, majd letakarva langyos helyen kelesztjuk a duplajara. Keles utan atgyurjuk es kiszaggatjuk a gombocokat, amibol langost formalunk.Meg az is hasonloan keszul, mint a pizza:) Bo, forro olajban aranyszinure sutjuk.
Talalaskor ki kedve szerint, izlese szerint sozza, megkeni tejfollel, erre jon a reszelt sajt es nehany vekony karika lilahgyama.Ki hogy szereti. En mindig negyfele szeletelem, igy konnyebb fogyasztanu, nem hullik le semmi.

Keszites nehezsegi foka: kozepes

2 comments:

  1. Most is tanultam valamit! még soha nem próbáltam lilahagymával, pedig a férjem hagymát hagymával enne😆😆 egy évben max. egyszer kétszer csinálok csak, nem azért mert nem szeretnénk, egyszerűen nem jut eszembe.
    Cheddar sajt van rajta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Orsika:) nehany eve a youtube-n lattam ilyen formaban , nem sajat otletem, de itt is a ferjem imadja:) Nyugodtan merem ajanlani.
      Igen, cheddar sajttal van megszorva, legtobbszor az van nalunk vagy mozzarella.
      En ilyen melegben nem eszek szenhidratot, csak nagyon minimalisat, de telen egyszer ketszer szoktam sutni, akkor viszont jo a nagy hidegben:)
      puszillak!

      Delete