"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, September 2, 2014

magyar rizs torta...



Hozzavalok:

25dkg rizs
2dl viz
1 l tej
2 cs. vanilias cukor
csipet so
5dkg vaj
5 db tojas
1 citrom heja
15 dkg kristalycukor
keves porcukor a hinteshez
mazsola, csoki az izesiteshez, de opcios


Elkeszites:
A rizset 2 dl vizben fozni teszem, lassu kevergetes mellett amig a vizet folszivja.Ekkor hozzaontom a tejet, csipet sot, csipet vajat, lassan kevergetve fozom, amig elszivja a tejet, hulni teszem. A tojasokat kulon valasztom, a sargajahoz adom a vanilias cukrot, a kristalycukrot es a puha vajat, habosra keverem.A feherjet kemeny habba verem.A kihult rizst ovatosan atkavarjuk, ehhez adom a sarga masszat, ovatosan atkeverem.Utana szinten ovatosan hozzakeverem a feherjet, ne nagyon torjuk ossze.
Aki szereti egyeb, mazsolaval, csokidarabokkal is dusithatja.Kivajazott, morzsaval megszort tepsibe ontjuk es lassan kb 40 perc alatt megsutjuk.Porcukorral szorjuk es sokak lekvarral talaljak.En csokiontetet keszitettem hozza.Tetejet vekony citromhejjal diszitve talaljuk.Nagyon kulonlegesen finom.

Az en modositasom az volt, hogy a rizset keves vajon futtatom, hogy megnyiljon a heja, ekkor ontom hozza a vizet.A vaniliat hozzaadom, amikor a tejet, igy fozom ossze.Mindig villaval kavarom a rizst, ugy nem lesz musi, a szemek kulon esnek es szepek maradnak.

Keszites nehezesegi foka:kozepes

6 comments:

  1. ööö, ez a rizskoch? mert az is valami hasonló:) nem értek hozzá, mert én soha nem csináltam, de szerintem még nem is ettem...
    Sürgősen pótolni kéne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az az Orsika:) vagy rizsfelfujt, de ahogy en irtam is helyes. En is most eloszor csinaltam, eddig csak tudtam, hogy letezik.Vendegeink voltak a hetvegen, mindig valami kulonlegeset adok, megszoktak mar:)Csomagolni mar nem tudtam, elfogyott pillanatok alatt.Csak olvasasra tunik bonyolultnak, pillanatok alatt elkeszul, leszamitva a hutest, batran ajanlom!!:) Tessek potolni!

      Delete
  2. Biztos nagyon finom volt csokiöntettel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tenyleg az volt:) Kiprobaltuk lekvarral is, de a csokival sokkal finomabb volt.Sot a ferjem legkozelebb fahejasan szeretne kiprobalni:) jo lesz ugy is:)

      Delete
    2. hihi, szerintem a férjed úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokival a rajzfilmben: mindegy milyen ízesítésű, csak legyen :)

      Delete