"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, December 20, 2013

zserbó..

Tegnap zserbot sutottem, ket tepsivel, pontosabban az egyik tepsi, a masik tortaformaban, ahogy itt ennel a leirasnal talalkoztam vele.Csodalkoztam, hogy ez is hianyzik a konyvbol, hiszen annyira fontos, annyira magyar.A foto most sem az enyem, pedig szepre sikerult, de nem tudom athozni a nem fenykepezoimrol.Sem a telefonrol, sem az iPadrol.Majd ezt is ki fogom cserelni a sajat fotomra, ha lesz gepem, es valszonu kovetkezo karacsonykor, ha ujra megsutom:) az egyik legjobb, legfinomabb zserbo, amivel talalkoztam..na jo Anyukae(anyosom) is  hasonloan finom:)

Hozzavalok:

A tesztahoz:
200 g buzaliszt
100 g vaj
20 g cukor
1db tojassargaja
40 ml tej
so
8 g  eleszto
1 g sutopor

A toltelekhez:
140 g kristalycukor
240 daralt dio
orolt fahej
vanilias cukor
1 db citrom reszelt heja
600 g sargabaracklekvar

A tetejere:
100 g etcsokolade

Elkeszites;
Az elesztot felfuttatjuk, addig a szaraz anyagokat osszedolgozzuk, majd az elesztot, a tojassargajaval elkevert cukrot is hozzaadva, jol osszegyurjuk.Hosszukasra formazzuk es 5 egyenlo reszre daraboljuk, foliazva a hutobe tesszuk, de az elsot mar kint hagyjuk es egeszen vekonyra nyujtjuk.Atlatszo lesz, de sules kozben ugyis noni fog.Miutan kinyujtottuk, a tepsibe helyezzuk.A lekvart negy adagra osztjuk, az elso 150 g-t szetkenjuk, majd erre adjuk a cukorral, citromhejjal elkevert diot, es johet a kovetkezo teszta, ismeteljuk, amig el nem fogy.A tetejet beboritjuk, megszurkaljuk, es kozepes homersekleten megsutjuk, szep aranyszinure.Mikor megsult ugyesen leboritjuk, hogy a folso lap legyen alul, kihutjuk.Amikor egeszen kihult, akkor vonjuk be csokimazzal.A tortaformaban keszultet ugyis lehet szeletelni, mint egy tortat, de az ismertebb a kepen lathato darabolas.

Figyelem!: egy 50x 30 cm-es tepsihez, az alaprecept otszorose szukseges, tehat ertelemszeruen noveljuk a megadott merteket.

En a fahejat kihagytam, valamiert nem tudtam elkepzelni, egyebkent mindent igy csinaltam, es valami nagyon finom.

Keszites nehezsegi foka: kozepes

A kepet es a receptet is a kovetkezo oldalon talaltam:http://aprosef.hu/gerbeaud

6 comments:

  1. Azt hiszem, nincs olyan aki nem szereti a zserbót,én is sokszor szoktam sütni, kicsit másképpen és én is fahéj nélkül, torta formában még nem készítettem, de jó ötletnek találom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozsa majd probald ki egyszer! nagyon szep lett:))es persze pont most nincs fenykepezom:)

      Delete
  2. a férjem nagyon szereti (én is...), igaz nem sűrűn sütöm, inkább csak karácsonykor:)

    hogy miket tudsz Te kihozni az emberből??:O:) eddig még eszemben sem volt, de most?...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. En is szeretem, de a ferjem imadja;)) surun nalunk sincs..orulok , ha tudok ujat mutatni:))koszi!

      Delete
  3. Tényleg nagyon karácsonyi és nagyon magyar süti a zserbó. Nagyon jó ötlet tortaformában sütni:)

    Legyen örömteli, békés, boldog karácsonyotok!!

    ReplyDelete