Hozzavalok:
2kg sertestarja(szinhus)
50 g liszt
200 g zsir
1/2 cs petrezselyemzold
10 adag hasabburgonya
10 adag cika kaposzta
so, orolt bors, kalocsai fuszerpaprika
Elkeszites:
A sertestarjat 10 egyforma szeletre vagjuk, kloppfoljuk, sozzuk, mindket oldalat borssal es kalocsai fuszerpaprikaval befuszerezzuk.Serpenyoben zsirt hevitunk, es a lisztbe martott sertestartja mindket oldalat szep pirosra sutjuk.Fatanyerra frissen sutott hasabburgonyat helyezunk, ratesszuk a sertesflekkent, keves forro zsirral meglocsoljuk, finomra vagott petrezselyemzolddel megszorjuk.Vendeg kivansagara keszithetjuk fokhagymasan es keves mustarral megkenve is.A sertesflekkenhez kulon cika kaposztat , vegyes savanyusagot vagy friss ideny salatat szolgalunk fel.
Cika kaposzta keszitese:
2 kg fejeskaposztat cikkekre vagunk, forro sos vizzel leforrazzuk, lehutjuk, majd keverotalba helyezzuk.Sozzuk, boroszzuk, cukorral es ecettel , szeletekre vagott voroshagymaval izesitjuk, keves tokmagolajjal lazan osszekeverjuk.2 orara hutobe helyezzuk, lehutjuk.
Talalasnal kulon edenyben szolgaljuk fel.
Modositasaim:
En most is olajat hasznaltam zsir helyett, fokhagymaval izesitettem.Cika kaposzta helyett friss salatat keszitettem.Olajban sult burgonya helyett hejaban foztem, majd megtisztitva piritottam minden oldalat.
Elkeszitesi nehezsegi foka:Kozepesen nehez
Nagyon finom, osszetett, tartalmas, de megis konnyu etel.Proteinben gazdag, friss salataval igazan ajanlani tudom, fel ora alatt elkeszitheto.
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
Olvastam a bejegyzésedet a minap, s úgy megkívántam a sertésflekkent! Vettem is húst hozzá, holnap az lesz a menü :)) Salátával, jujj de éhes lettem!
ReplyDeleteTetszik a blogod, kitartást hozzá!
Jo etvagyat hozza Viktoria:))orulok!
ReplyDeleteJa es koszonom! kicsit leebetegedtem, de majd hamarosan jon ujabb post:)
Delete