Hozzavalok:
600 g liszt
100 g vaj
300 g zsir
150 g vanilias porcukor
500 g barackiz
10 g eleszto
6 db tojassargaja
1db citrom
1 dl tej
2 dl tejfol
1 dl rum
so
Elkeszites:
Az elesztot a langyos tejben feloldjuk, a lisztet gyurodeszkara tesszuk, kis feszket keszitunk belole, megszorjuk vanilias cukorral, hozzaadjuk a tojassargajat, tejfolt, csipetnyi sot, a tejben feloldott elesztot, a rumot, es keves reszelt citrmhejat, vegul elmorzsoljuk a vajat , ezutan gyorsan osszegyurjuk.Kisebb cipokat formalunk belole.Lisztezett deszkan tiszta ruhaval letakarva legalabb fel oran at pihentetjuk.Megfelelo labasban bo zsirt hevitunk, es a mar kinyujtott derelyevagoval kiformazott teszta mindket oldalat szep pirosra sutjuk.Vanilias porcukorral megszorva talaljuk.Kulon edenyben rummal elkevert baracklekvart adunk hozza.
Modositasom:
Nincs derelyevagom(be kell szereznem) igy siman kessel vagtam.Maskor forrositott baracklekvarral talalom, most juharsziruppal .Zsir helyett en olajban sutottem.
Keszites nehezsegi foka:kozepesen nehez.
*pontosan 19 perc alatt fogyott el, igaz voltak vendegek is, de a macska is vadul ette es a kutyak is:D
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
Akkor volt sikere! Mondjuk jól is néz ki! De hogy még a macska is!
ReplyDeleteNagyon ügyes vagy!
Gabi koszonom!! nagyon kedves vagy:)
ReplyDeleteKepzeld a macska feje remegett ugy ette es morgott kozben:Dnem lehetett volna elvenni tole:)