Hozzavalok:
800 g baranylapocka (szinhus)
100 g zsir
400 g voroshagyma
500 g tisztitott rozsaburgonya
500 g tisztitott zoldbab
1 gerezd fokhagyma
1 db baberlevel
1/2 cs petrezselyemzold
5 dl tejfol
3 dl asztali feherbor
2 l csontle
1 db citrom
so, kalocsai edesnemes paprika,komenymag, piros arany, liszt
Elkeszites:
A barany lapockat apro kockara vagjuk, majd alaposan megmossuk.Zsiron finomra vagott hagymat aranysargara piritunk.Hozzaadjuk az osszezuzott fokhagymat, komenymagot es egy keshegynyi piros aranyat, es megszorjuk kalocsai edesnemes fuszerpaprikaval.Ratesszuk a kockara vagott baranyhust, megsozzuk, fedo alatt 30 percig porkoljuk.Idonkent adunk hozza egy nagyon pici csontlevet.A baranyhus fozes kozben a rozsaburgonyat apro kockara vagjuk.A zoldbabot 3 cm-re vagjuk, felretesszuk.Mikor a hus felig megfott, hozzaadjuk a kockara vagott burgonyat, zoldbabot, es felengedjuk csontlevel.Sozzuk, baberlevellel izesitjuk es lassu tuzon keszre fozzuk.Tejfeles habarast keszitunk(liszt+tejfol)es a forrasban levo leveshez adjuk.Megszorjuk finomra vagott petrezselyemzolddel.
Izesitjuk asztali feherborral, szurt citromlevel.
Hazilag keszitett csipetkevel talaljuk.
Modositasaim;
Mi csipetke nelkul szeretjuk.Kihagytam a feherbort es citromlet is, a tejfol eleg izesites.
A habarast eloszor a levesbol kimert forro level lassan keverem el, es amikor atvette a meleget ontom a tobbihez, kulonben osszecsomosodik.
A komenyt en mindig a hagymaval egyutt piritom, ugy jobban elojon az ize.
Ez a foto egy korabbi paloclevesem, a masik blogombol vettem.
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
Ez lesz a vasarnpi ebed ! Most indulok osszevadaszni a hozzavalokat :)
ReplyDeleteOrulok nagyon Marika!:)majd meselj hogy izlett?!:)
ReplyDeleteOlyan finom lett a leves, a csalad megkerdojelezte, hogy ezt tenyleg en foztem ?? Jovo vasarnapra is ezt kerik!
ReplyDeleteMarika! nagyon orulok es koszonom a visszajelzest!:))
ReplyDelete