"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, June 12, 2012

18.túrós palacsinta..

Hozzavalok:

20 dkg liszt
2 tojas
3 dl tej
2 dl szodaviz
csipet so
keves olaj


Toltelekhez:
25 dk turo
1-2 kanal tejfol
3 evokanal porcukor
                                                                                    citrom leve, reszelt heja
                                                                                    1 cs vanilias cukor




Elkeszites:
  1. A tojasokat egy csipet soval felverjük.
  2. Felvaltva adagoljuk hozza a tejet es a lisztet, es csomomentesre keverjük.
  3. Hozzaadjuk a szodat, majd egy orat pihentetjük.
  4. Az első palacsinta sütese előtt keves olajat teszünk a serpenyobe, es jol felforrosítjuk.
  5. A többi olajat a palacsintatesztahoz keverjük, így  a tovabbiakban a serpenyot nem kell olajozni.
Toltelek keszitese:
A turot attorjuk villaval, hozzaadjuk a tejfolt, cukrot, citrom levet, keves reszelt hejat, vanilias cukrot, majd jol osszedolgozzuk.


Ahogy sutjuk , folyamatosan toltjuk a tesztakat a toltelekkel, melegen, porcukorral hintve talaljuk.

Modositasom: 
En ehhez a liszt mennyiseghez kb fel liter tejet hasznalok A bekevert tesztat kb 3 oran at pihentetem, ketszer szurom at, hogy ne legyen csomo..A vegen sajat malnabol keszult lekvarral ontottem le, es friss malnaval szortam meg.

Keszites nehezsegi foka:nehez

Jo etvagyat!:)

8 comments:

  1. Nos igen...a túrós palacsinta, nagyon szeretjük, én is így készítem, de lerakva, megtöltve egy tepsibe, egymás mellé rakom, leöntöm tejfellel, melyben tettem cukrot és beteszem a sütőbe, míg egy kis színt nem kap.
    Így most, hogy eszembe juttatad, készíteni fogok.

    ReplyDelete
  2. Szoktam en is ugy is , de mar mindig csak igy.Persze tul surun nem, mert nincs ido, es este mar faradt az ember.
    Visoznt elertuk azt, hogy barmilyen magyaros etelt keszitek, az egy unnep:))megb akkor is, ha csak szurke hetkoznap van, es csak egy palacsinta:)

    JO etvagyat Nektek!:)

    ReplyDelete
  3. Hóóó de szuperül néz ki. Azt hiszem nekem is kell sütnöm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kosiz Gabi:)a lekvarral tenyleg nagyon finom volt,eloszor probaltam igy.
      Orulok, hogy te is sutsz:))

      Delete
  4. Vasarnapi ebed lesz, hu de fog orulni a csalad !

    ReplyDelete
  5. Marika:)kivancsi leszek hogy sikerult:)en is vettem turot ma ismet:)

    ReplyDelete
  6. Igazan finom lett ! Meg soha nem szurtem at a kikevert palacsintat, de most megtettem, szoval veletlenul sem volt csomo benne. Turot en keszitem, mivel felenk nincs az otthonihoz hasonlito finom turo. Varjuk a tovabbi recepteket, es koszonjuk a jo otleteket.

    ReplyDelete
  7. Nagyon szivesen:)olyan turo itt sincs, mint az otthoni, de mar valahogy megszoktuk.Nehez kesziteni?

    ReplyDelete