Hozzavalok:
500 g tisztitott burgonya
150 g fustolt szalonna
250 g liszt
50 g zsir
50 g voroshagyma
2 db csemege zoldpaprika
1 db csemege paradicsom
1/2 cs metelohagyma
so, kalocsai fuszerpaprika
Elkeszites:
A kis kockara vagott burgonyat sos vizben megfozzuk.Lisztbol tojassal kemeny tesztat gyurunk, vekonyra kinyujtjuk, toresig szaradni hagyjuk.Ha a teszta megszarad, kis darabokra tordeljuk es zsirban megpiritjuk felretesszuk.A szalonnat kis kockakra vagva megpiritjuk, hozzaadjuk a finomra vagott voroshagymat.Ha megpirult megszorjuk kalocsai fuszerpaprikaval, hozzaadjuk a csemege zoldpaprikat es paradicsomot.Az egeszet a lepiritott tesztaval egyutt hozzaadjuk a felig fott burgonyahoz, es keszre fozzuk.Fozes kozben megkostoljuk, ha szukseges, utanaizesitunk.Talalaskor a tetjet megszorjuk finomra vagott metelohagymaval.
Modositasaim:
En keszen veszem a lebbencstesztat, igy az elkeszitesi sorrendem is mas.Hagymat aprora vagva piritok, ehhez adom a tesztat, ezzel egyutt lassan tovabb piritom, hozzaadom a fuszerpaprikat, a kockara vagott burgonyat, a szalonna darabot, felontom es igy egyutt keszre fozom, izesitem kozben.Egy fazekban elkeszitheto:)
Keszites nehezsegi foka:konnyu
* foto sajnos a netrol, az en fotom az iPaddal nagyon rossz lett.Amint megjavittatom a gepem, a fotokat ki fogom cserelni.
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
Még nem ettem, bevallom őszintén, sokszor hallottam róla, talán ki kellene próbálni.
ReplyDeleteEz egy nagyon egyszeru, de finom leves Rozsa!foleg huvosebb napokon jo talan, erdemes megkostolni, legalabb egyszer:)
ReplyDeleteAnnyira guszta!
ReplyDeleteImááádom!
:)))
Rózsa, mindenképpen kóstold meg...
Monika en is szeretem:))muszaj kiprobalni, aki meg nem evett:)
Delete