Meg nem hires ugyan a magyar pizzam, de torekszem ra.Egyszer odahaza, videki rokonnal sutottem meg, a fel utca emlegeti ma is:)agika pizzajat.A csabai, vagy lehet gyulai kolbasz teszi magyarossa, es nagyon finomma.
Hozzavalok:
Teszta;
35 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dkg elesztovel keszitett kovasz.Tetszes szerint novenyi olaj, 1 tojas, so izles szerint.
Az anyagokat jol osszedolgozzuk, es allando homersekleten, (kellemes langyos)kb.masfel oran at kelesztjuk.
Ez a mennyiseg, ketto a kepen lathato nagysagu korong alaku tepsihez eleg.
Pizza
szosz: fel fej voroshagymat apro kockara vagom, keves olajon piritom,
ehhez lereszelek 2 nyers sargarepat, ezzel egyutt piritom
tovabb.Fuszerezem keves orolt borssal, soval , oregonnal, majd hozzaadom
a paradicsom puret, keves vizzel addig parolom , hogy kenheto szoszt
kapjunk.
Sajt reszelve, lehet tobbfele izu sajt(en ugy nem szeretem, mert folkavar, de ahany haz, annyi szokas.)
Topping:
pepperoni helyett , magyar csabai kolbasz , nagyon vekonyra
szeletelve, lila hagyma karika, husos piros paprika karikak, oliva
bogyo, paradicsom szelet.....es hat igazan lehetunk kreativak, vagyis
folsorolni is keves, mennyi mindennel izesithetjuk.
A
tesztat keles utan ujra konnyeden atdolgoztam, majd kette vagtam.Nincs
olyan technikam, mint azt latni tv-ben, vagy pizzeriaban, tehat en nem
dobaltam a mennyezetig a tesztat, ahogy B.kerte:)Biztosan ott maradt
volna.(mennyezeten)Egyszeruen nyujtofaval egy ideig kinyujtottam es a
tepsire helyezve kezzel fejeztem be, igyekzve elerni, hogy valami szele
(crust)legyen.Az igy nyert tesztat 8-10 percig elosutottem, es miutan
hult nehany percet, akkor diszitettem fol, a fenti
felsoroltakkal.Visszateve a sutobe 25 percig sutottem , a racs kozepen
volt.A homersekelt azt hiszem 200, nem tudok pontosan merteket adni,
mert erzessel , ranezessel fozok.
Keszites nehezsegi foka:nehez
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
Mennyei lehet, nálunk is nagy sikere lenne.
ReplyDeleteOkvetlenul probald ki!:)
ReplyDelete