"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Wednesday, September 19, 2012

20. paprikás csirke...

Hozzavalok:

5 db csirke (atlagosan 70-80 dkg)
200 g zsir
200 g tisztitott voroshagyma
50 g vaj
5 dl tejfol
3 dl tejszin
2 db csemege husos paprika
2 db csemege paradicsom
1 evokanal liszt, so, kalocsai edesnemes fuszerpaprika


Elkeszites:

A csirket hideg vizben alaposan megmossuk,negy egyenlo darabra vagjuk.Rozsdamentes edenyben zsiron a finomra vagott voroshagymat aranysargara piritjuk, megszorjuk kalocsai edesnemes fuszerpaprikaval, elkeverjuk keves vizzel, felengedjuk , es zsirjara visszapiritjuk.

Ezutan beletesszuk a darabolt csirket, sozzuk, fedo alatt paroljuk, kozben hozzaadjuk a darabokra vagott csemege husos paprikat es paradicsomot.A paprikas csirke keszitesenel ugyelni kell arra, hogy keves leben parolodjon, inkabb porkolodjon.Neha megkeverjuk, vigyazva, hogy a csirke ossze ne torjon.Ha a csirke megpuhult, szaftjabol kiszedjuk.A tejfolt evokanalnyi liszttel simara keverjuk, hozzaontjuk a paprikas csirke szaftjahoz, allando keveressel felforraljuk, kozben hozzaadjuk a tejszint.A felforrt martast a tuzrol leveve finom szorszitan atszurjuk, ujbol felforraljuk,5 dkg vajat belemorzsoljuk, a kicsontozott paprikas csirket a martasba visszatesszuk.Tuzallo talban vagy angol edenyben talaljuk.Tetejet tejfollel, vekonyra szeletelt csemege husos paprikval, paradicsommal diszitjuk.Koretnek hazilag keszitett tojasos galuskat adunk .

A paprikas csirke a magyar gasztronomia legkivalobb etele.


Modositasaim:

Azt hiszem a csirkepaprikas az egyetlen, ami szerintem is csak zsirral finom.Bar sokszor keszitem olajjal zsir hianyaban, de ha modom van, akkor inkabb zsirral.Itt a foton en most csak mellbol keszitettem, a fiam a csontos darabokat nem szereti:)en annal inkabb.
Miutan a hagymat megfonnyasztom, leveszem kicsit hulni, hogy a paprika ne egjen meg, kulonben keseru ize lesz.Eloszor beleteszem a darabolt csirket, kavarom, es kozben szorom ra  a paprikat.Igy a hus is enged let, elkerulom teljesne az egetest.Azt gondolom ez a legfontosabb lepes, ez hatarozza meg az izet.Ha tejfolosen keszitem, en is kiszedem a hust, nagyon keves lisztet szorok a szaftra, piritom, majd tejfolt adom, pici vizzel folengedem osszeforralom, keves eros paprikaval szorom, vissza  hust es keszre forralom ismet.Nagyon fontos, hogy inkabb porkolodjon, mint sok legyen a viz, akkor fott hus jellege lesz.
A hazilag keszitett galuska mellett, fontos a salata, mi uborkasalataval szeretjuk a legjobban.

Keszites nehezsegi foka: Kozepes

No comments:

Post a Comment