A gyumolcsleves szinten hungarikum, es sorolhatom ami a konyvbol kimaradt receptek koze.Nyaron kulonosen udito.
En most kezdtem kifogyni az otleteimbol mit fozzunk ma elven keszitettem el.
Vacsora helyett is jo, azt hiszem, nekem jo volt:)Nalam az alap a meggy es a szilva, befottbol is kivalo, ehhez szoktam adni egyeb aktualis gyumolcsot, ami eppen van itthon, de az elso ketto az alap iz.
Hozzavalok:
meggy, szilva, barack, ananasz
citrom, cukor, fahej
tejfol, liszt
Elkeszites:
Ha befottbol keszitem, a meggyet es a szilvat a level egyutt ontom a fazekba.Adok hozza keves vizet is, es az egyeb eppen itthon talalhato gyumolcsoket.Most barack es ananasz volt.Belenyomok fel citrom levet, keves fahejat, cukrot most kihagytam, es forrni teszem.
Kozben az 1 evonal lisztet elkeverem a tejfollel, majd a forro lebol veszek ki es lassan hozzaadom.Igy elkeruljuk, hogy osszecsomosodjon.A felhigitott tejfol habarast aztan a fazekhoz adjuk, csak forrasig hagyjuk, utana felretesszuk, hutjuk.Van aki melegen is szereti, de elsosorban
hidegen kivalo.
Keszites nehezsegi foka:konnyu
Kulon kis tortenete van a levesnek, amit nehany eve hozott le az itteni ujsag.Egy valamikor 1960 korul ide, Kanadaba telepedett ferfi alma volt, hogy hiresse teszi a gyumolcslevesunket.Nyitott egy ettermet, ahol napi szinten szerepelt a menun, ekore epult minden egyeb.Sajnos senki nem rendelte a levest meg egyszeri megkostolasra sem.A ferfi egyszeruen nem tudta elfogadni, elhinni.Nem adta fol, fozte naponta.Nem jottek a vendegek, anyagi gondok lejtojere kerult a makacssagaval.Teljesen eladosodott, a hazassaga tonkrement, mar egyedul ult az etteremben a gyumolcslevessel.Tovabbra sem jott senki.Pontosan nem emlekszem mennyi ideig ult igy, amig bezartak, folszamoltak az ettermet, o maga adosok listajara kerult.Meg akkor sem tudta elhinni..nagyon meghatott a szomoru tortenet, nagyon sajnaltam a ferfit, es valahol ertettem Ot...
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
akár hiszed, akár nem, ma volt eszembe, hogy főzni kellene gyümülcslevest, de végül kimaradt, annyi minden mást csináltam helyette.
ReplyDeleteHolnap pótolom!! világéletemben szerettem:)
A történet meg...nagyon megható, jó hogy leírtad, nem hallottam róla.
En is sokszor vagyok igy Orsika:) fincsi lett, es en, illetve mis is nagyon szeretjuk.A ferjem imadja.Mondjuk nyaron gyakrabban csinalok, lehutve a legjobb.
DeleteAz a tortenet mindig eszembe jut, es ki fogom keresni archivumbol egyszer..sajnaltam a ferfit nagyon.
Pár évvel ezelőtt Budapesten dolgoztam és valójában ott ettem először igazán finom, ízletes gyümölcslevest. Addig soha nem kedveltem, olyan módon, ahogy felénk készítik.
ReplyDeleteMagyarországon keményítővel sűrítették be, a tejfölt fövés közben nem habarták bele, csak a végén, aki kért tehetett bele magának. Szegfűszeggel volt ízesítve, szóval isteni finom volt és az még ma is, ha elkészítem...
Koszonom Viktoria!:) ki fogom probalni ugy is, ahogy Te irtad, jol hangzik:) Kulonosen nyaron szeretjuk hidegen.
Delete