2003-ban 10 honapig odahaza eltem, ott talaltam ki a nagyon hianyolt szoszt magamnak.Utana, azota mar azt szerettuk..
Hozzavalok:
Oldalas egyben
ketchup, mustar, mez, barnacukor, piros orolt paprika, cayenne paprika, worchestire szosz, so, bors
vegyes zoldseg
sutnivalo burgonya
vaj
Elkeszites:
Egy talban osszekeverem a:ketchupot, mustart, mezet, barnacukrot, keves pirospaprikat, pici cayenne paprikat, worchestire szoszt, pici so, borsot.Az alap a ketchup, abbol egy egesz dobozzal belenyomok, a mustar ennek az egynegyede, 6-7 evokanal mez, a tobbi fuszer izles szerint.Jol kikeverem.Az elokeszitett oldalast a tepsibe teszem, amiben sulni fog,(nyaron grill)es a kapott marinattel erosen bedorzsolom, de nem kenem ra az egeszet.Alufoliaval betakarom, a hutobe teszem 2-3 orara.Sutes elott ismet bedorzsolom, majd be a sutobe.Alatalabn melle teszem be a burgonyakat is.Amikor puha, leveszem az alufoliat es keszre piritom.Kozben vajon parolva elkeszul a vegyeszoldseg, es a kepen lathatoan talalom.Az oldalast a csontoknal szeletelem, kulon adok a szoszbol, van aki a burgonyat is azzal eszi.
Keszites nehezsegi foka:konnyu
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
azon vigyorogtam magamban, hogy a régi öregek is így hívták, ha megsütötték az oldalast, hogy bbq ? :D
ReplyDeletenálunk úgy mondták, sütöttem egy kis ódalast:D
Orsi:))en is odalaskent ismerem:)es nem nem hinnem, hogy bbq volt:)
DeleteÉrdekes a szósz, az oldalast szeretjük, így mézzel még nem sütöttem.
ReplyDeleteRozsa:) ezzela fuszerkeverekkel kerlek probald ki, nem fogsz csalodni!!
DeleteSzia.
ReplyDeleteÉn is szeretek grillezni (bár annyira nem értek méghozzá) és most a tv-ben láttam bbq-ról filmet, Amerikában a világbajnokság hogy is zajlik. (bbq története, sütése, előkészítése.)
Az lenne a kérdésem, amit nem tudtam megjegyezni, a húsba inekcioztak valamilyen húspuhító vagy fűszeres lét (75 kg-os malacból 95 kg-os malac lett a inekciozás segítségével).
100 fokon grillezik, mert a víz (pác,szószlé) ilyenkor forr és dolgozik a húsban.
A szerepét értem a hús legyen puha, és az egész malac kívül és belül legyen ízes, és puha.
A kérdés lehette sörrel, vagy milyen páclével lehet a húst inekciozni???????
Üdv: Simon
Szia:)
DeleteValaszoltam neked levelben, remelem a reply cimed jo, ha nem akkor ird meg kerlek es ide is beteszem.
Koszonom:)
This comment has been removed by the author.
DeleteKosoznom, kuldtem!
Delete