"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, February 26, 2013

bbq oldalas...

2003-ban  10 honapig odahaza eltem, ott talaltam ki a nagyon hianyolt szoszt magamnak.Utana, azota mar azt szerettuk..

Hozzavalok:

Oldalas egyben
ketchup, mustar, mez, barnacukor, piros orolt paprika, cayenne paprika, worchestire szosz, so, bors
vegyes zoldseg
sutnivalo burgonya
vaj

Elkeszites:

Egy talban osszekeverem a:ketchupot, mustart, mezet, barnacukrot, keves pirospaprikat, pici cayenne paprikat, worchestire szoszt, pici so, borsot.Az alap a ketchup, abbol egy egesz dobozzal belenyomok, a mustar ennek az egynegyede, 6-7 evokanal mez, a tobbi fuszer izles szerint.Jol kikeverem.Az elokeszitett oldalast a tepsibe teszem, amiben sulni fog,(nyaron grill)es a kapott marinattel erosen bedorzsolom, de nem kenem ra az egeszet.Alufoliaval betakarom, a hutobe teszem 2-3 orara.Sutes elott ismet bedorzsolom, majd be a sutobe.Alatalabn melle teszem be a burgonyakat is.Amikor puha, leveszem az alufoliat es keszre piritom.Kozben vajon parolva elkeszul a  vegyeszoldseg, es a kepen lathatoan talalom.Az oldalast a  csontoknal szeletelem, kulon adok a szoszbol, van aki a burgonyat is azzal eszi.

Keszites nehezsegi foka:konnyu

8 comments:

  1. azon vigyorogtam magamban, hogy a régi öregek is így hívták, ha megsütötték az oldalast, hogy bbq ? :D

    nálunk úgy mondták, sütöttem egy kis ódalast:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orsi:))en is odalaskent ismerem:)es nem nem hinnem, hogy bbq volt:)

      Delete
  2. Érdekes a szósz, az oldalast szeretjük, így mézzel még nem sütöttem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozsa:) ezzela fuszerkeverekkel kerlek probald ki, nem fogsz csalodni!!

      Delete
  3. Szia.

    Én is szeretek grillezni (bár annyira nem értek méghozzá) és most a tv-ben láttam bbq-ról filmet, Amerikában a világbajnokság hogy is zajlik. (bbq története, sütése, előkészítése.)
    Az lenne a kérdésem, amit nem tudtam megjegyezni, a húsba inekcioztak valamilyen húspuhító vagy fűszeres lét (75 kg-os malacból 95 kg-os malac lett a inekciozás segítségével).
    100 fokon grillezik, mert a víz (pác,szószlé) ilyenkor forr és dolgozik a húsban.
    A szerepét értem a hús legyen puha, és az egész malac kívül és belül legyen ízes, és puha.
    A kérdés lehette sörrel, vagy milyen páclével lehet a húst inekciozni???????

    Üdv: Simon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia:)

      Valaszoltam neked levelben, remelem a reply cimed jo, ha nem akkor ird meg kerlek es ide is beteszem.

      Koszonom:)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete