"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, July 15, 2025

Saláták


 Sokfele salata elkeszitese,kostolasa utan kialakult egy csokornyi, ami igazan kedvenc lett es nincs olyan het, hogy valamelyik ne keszuljon el.

 

 

 


Brokkoli salata, mar nem tudom hol talaltam kb 4-5 eve, azota a csalad minden tagjanak nagy kedvence.Hetente 3x elkeszitem minimum.

 

Hozzavalok: 1-2 kisebb fej brokkoli

                      ropogosra sutott bacon

                      1 fej lilahagyma

                      majonez

Elkeszites: a bacont sulni teszem, szep lassan, ropogosra.Kozben a brokkolit egesz kicsi rozsakra szedem.

A lilahagymat megtisztitom, negy reszre vagom es ugy hajszalvekonyan a brokkolira darabolom.A kihult bacont szinten beledarabolom.A vegen majonezzel tetszolegesen atkeverem. Ne legyen tul sok de tiul keves sem a majonez.

 

Keszites nehezsegi foka: konnyu

 



Kertesz salata

Hozzavalok: egy fej salata ami lehet jegcsap, vagy ki milyet szeret salata

                    1 szar zellerzold

                    2-3 ujhagyma/lilahagyma

                    koktel paradicsom vagy egy nagyobb darabolva

                    kaliforniai paprika

                    oliva bogyo


        1-2 kemenyre fozott tojas 

                    1  uborka 

Elkeszites:  a tojast foni teszem, addig az anyagokat megmosom, darabolom. A salatat tepkedem, a tobbi hozzavalot falatnyira darabolom. A tojast kihutes utan a tetejere teszem, mert nem mindenki  es nem mindig kivanja hozza.

Ehhez a salatahoz ontet is keszitheto

mustar, citromle, olivaolaj, bors, so..ez egy mindennapos ontet..egynemure keverjuk.Lehet fokhagymaval vagy mas izesitovel meg fokozni .

Mi egy ideje nem fogyasztunk ontetet. 

 

Keszites nehezsehi foka: konnyu 


 Jo etvagyat kivanok!:)

2 comments:

  1. A brokkoli saláta újdonság, nem láttam még ilyen formában, de nagyon finomnak tűnik☺️persze, hogy kipróbálom majd! Egy picit sem párolod meg hozzá a brokkolit?
    Mindenféle salátát imádunk, nyáron sok alapanyag bőven van hozzá, lehet tobzódni☺️

    ReplyDelete
  2. Orsika:) mi teljesen fuggoje voltunk az elso evben:) ma is szeretjuk, de mar nem olyan "sulyos":D..eppen ez a kulonleges benne , hogy nem kell parolni, ugy nyersen keszul es eszmeletlen finom. Kivancsi leszek ha kiprobalod Neked bejon e:) puszi!

    ReplyDelete