Az Anyu amikor nagyon hianyzik, olyankor szoktam ezt a levest elkesziteni, a kedvence volt.
A fozott leveshushoz hagymas burgonya es paradicsomszosz volt otthon , nagyon szerettem.Igazan nagy tudast nem igenyel, csak idot inkabb.
Hozzavalok:
vegyes hus, levescsont(szegy, vagy okoruszaly)
vegyes zoldseg(sarga feher repa, zeller, egy fej voroshagyma, 2-4 db burgonya, kelkaposzta darab, karfiol stb)
Fuszerek(so, szemes fekete bors, szerecsendio)
Paradicsomle
2 evokanal liszt
baberlevel
cukor
burgonya
1 fej voroshagyma
Elkeszites:
A leveshez a husokat, csontot hideg vizben szoktam aztatni egy rovig ideig, majd friss hideg vizben fozni teszem.Kozben megtisztitom a zoldsegeket.Amikor felforr, a habot tobbszor leszedem csak ekkor adom hozza a zoldsegfelet.Izesitem a soval egyeb fuszerekkel, a szerencsendiobol belereszelek.Lassan, gyongyozve keszre fozom.Adunk hozza levesbetetet, daragaluskat, de az Anyu kedvence a kiskocka teszta volt.En meg teljesen betet nelkul szeretem, csak a let a zoldsegekkel.
A hust es a csontokat kiszedem, felreteszem.Kozben odatettem a kockara vagott burgonyat fozni.Amikor puha lesz , egy fej aprora vagott voroshagymat megpiritok keves olajon,azzal leontom, osszekeverem ovatosan.
A paradicsomszoszhoz, 2 kanal lisztet megpiritok, majd hozza ontom a paradicsomlet, keves sot, keves cukrot adok, fel fej voroshagymat teszek bele, es nehany baberlevelet, melyet a vegen eltavolitok.Negyedora alatt keszul el, kozepesen surure kesztjuk.A kepen lathatoan talalom, a leveshusbol, a burgonya es a szosszal leontve.Izletes, tartalmas etel.
Keszites nehezsegi foka:kozepes
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
"Szépeket" főztél, kedves Ágnes. És a képeid is nagyon megkapóak!
ReplyDeleteKosoznom szepen Roza:)nagyon kedvs vagy!
DeleteAz a leves, de guszta...pont olyan, mint otthon:)
ReplyDeletejááájjj, ez a szóellenőr...nem ilyen véneknek való mááá, mint én:))
Orsi:) ez a pont olyan, ez nagyon tetszik:)
Deletenem is tudtam , hogy itt is van, na majd kiiktatom:)