"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, July 31, 2014

dupla csokis palacsinta..

 Az utobbi idoben eleg sok helyen lattam a csokis alapu palacsintat, kulonbozo izu toltelekkel.Gondoltam en is megsutom, vagy kisutom, vajon milyen lehet.En meg nem kostoltam meg, de latvanynak tetszik:)
Kettot vagtam kette es ugy sikerult, hogy a meggy nem latszik..de benne van!!



Hozzavalok:
36 dkg liszt
3 db tojas
3 evokanal kakaopor
3 evokanal cukor
1 evokanal olaj
0,5 l tej
2 dl  szodaviz, csipet so

A lisztet a kakaoporral, cukorral elkeverem, majd melyedest keszitek, beleutom a tojasokat, az olajat, csipes sot,  es lassan adagolva a tejet, viet, csomomentesre keverem.En mindig hagyom allni legalabb 2 oran at.Kozben elkeszitem a tolteleket.

Toltelek:
1 uveg meggy
1/2 kg turo
3dl tejszinhab
3 evokanal cukor

A turot attorom, a tejszint kemeny habba verem a  cukorral.A meggyet leszurom, a turohoz adom,majd a habot es ovatosan osszekeverem.Ha keves a cukor utolag lehet meg adni hozza.

Csokiontet:
4 evokanal cukor
2 evokanal kakaopor
1 vaniliascukor
4 dl viz

Az anygaokat osszekeverem, majd a vizet hozzaadom, allando keveressel surure fozom.Hutom.

8 db dio, vagy pecan, kibelezve, apro darabokra vegav, megpiritva a disziteshez.

A palacsintat szep vekonyra kisutjuk, majd megtoltjuk a turos meggyes toltelekkel.Talalaskor csokiontettel locsoljuk, dioval megszorjuk.
Aki nagyon szereti a csokit(en annyira nem)a palacsintat megkeni csokiontettel, feltekeri, majd meglocsolja:)


Jo etvagyat!!



Keszites nehezsegi foka:kozepes

Friday, July 25, 2014

somlói galuska...

Mar nagyon regota terveztem, hogy egyszer nekifutok, elkeszitem.Most az evfordulo meg ideillo alkalom is volt.Ha nem is igazan mutatos, de nagyon finom volt.




Hozzavalok:
teszta :(vilagos piskota)
10 db tojas
200 gr kristalycukor
250 gr liszt
vanilias cukor, citrom

Csokolades piskota:
5 db tojas 
100 gr kristalycukor
100 gr liszt
25 gr kakaopor 
Ketfele tesztat keszitunk, melyet papirral fedett sutolemezre kenunk es sutunk ki.

Toltelek:
1l tej
150 gr liszt
150 gr kristalycukor
20 gr zselatin
8 db tojassargaja
8 db tojasfeherje
200 gr kristalycukor
A tejbol a lisztbol, tojassargajabol, cukorbol, zselatinbol sarga kremet fozunk.A tojasfeherjet a kristalycukorral kemeny habba verjuk, a fozott sargakremhez keverjuk.Az igy kapott kremet rumban aztatott mazsolaval, porkolt diodarabbal dusitjuk.
Locsolo cukoroldat:
500 gr kristalycukor
7 dl viz
2dl rum
2 citrom reszelt heja
A cukrot a vizzel, a reszelt citromhejjal felforraljuk, hutjuk, majd hozzaadjuk a rumot.Mely talba belehelyezzuk az elso vilagos piskolapot, alaposan meglocsoljuk, majd a kremnek az egyharmad reszet rakenjuk.Erre rahelyezzuk a csokoladeslapot, szinten meglocsoljuk, a kremmel megkenjuk.Majd ismetelten a vilagos piskotalapot tesszuk, meglocsoljuk, a maradek kremet rakenjuk.Vekonyan meghintjuk kakaoporral, a hutobe helyezzuk, dermesztjuk.
Talalasnal kis halmokat szedunk, majd tejszinhabbal es csokoladeontettel diszitjuk.
Csokoladeontet:
200 gr etcsokolade
300 gr viz
50 gr rum
A csokoladet a vizzel felfozzuk, majd rummal izesitjuk.

Modositasom:
En pecant hasznaltam dio helyett, megporkoltem, es alaposan megszortam kozben is es a kakaos reteg utan.Mennyisegre mindenbol csak a  felet hasznaltam, meg igy is sok volt, de szerencsere akadtak kostolasra varo emberkek:)

Keszites nehezsegi foka:nehez