"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, May 29, 2012

12.túrós bukta..


Hozzavalok: 
 2 dkg éleszto
1 dl tejföl,
45 dkg liszt, 
10 dkg vaj,
 csipetnyi so
1 kaveskanal cukor,
2 tojássárgája, tej; 

a töltelekhez:
 25 dkg tehenturo
 1 tojassargaja,
  1-2 evokanal tejföl
 csipetnyi so
 1 db citrom reszelt heja,
 ízles szerint cukor és mazsola;
 a tepsi kikenesehez es a teszta tetejere vaj.



Elkeszites: Masfel deka elesztot elhabarunk 1 deci tejfölben. 45 deka lisztet összegyúrunk 10 deka vajjal,  csipetnyi soval, 1 kaveskanal cukorral, 2 tojassargaval es az elhabart elesztovel. Annyi tejet dolgozunk bele, hogy közepesen kemeny tapintasú tesztat kapjunk. 
A töltelék: 25 deka tehentúrot szitan attörünk, hozzakeverünk 1 tojassargajat, 1-2 evokanal tejfölt, keves sot, 1 citrom reszelt hejat, ízles szerint cukrot es mazsolat. A tesztat lisztezett deszkan kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, hosszúkas negyszögeket vagunk belole, s mindegyikre rateszünk egy evokanalnyi túrotölteleket. A negyzeteket hosszaban összehajtjuk, szeleit benyomkodjuk, hogy a töltelek ne szökjön ki, majd vajjal kikent tepsibe sorjazzuk, nem túl szorosan egymas melle,, mert a teszta meg kelni fog. Megkenjük olvasztott vajjal es meleg sütoben pirosra sütjük.










Modositasaim:en az elesztot cukros langyos tejjel futtatom fol, es a liszt kozebe melyedest keszitek ugy dolgozom bele,a vajat olvasztva , a cukrot a tojassal , tejfollel kikeverve.
A toltelekbe mindig teszek egy vanilias cukrot, attol kulonleges ize lesz.Mi mazsolaval nem szeretjuk.


Keszites nehezsegi fok:nehez

* fotom a masik blogombol, mivel meg mindig nincs kameram



Wednesday, May 23, 2012

11.szilvás gombóc...

 Hozzavalok:

600 g fott burgonya
300 g liszt
400 g  magvavalo szilva
200 g zsemlemorzsa
200 g zsir
150 g mokkacukor
50 g vanilias porcukor
3 db tojas
so, orolt fahej




Elkeszites:


A fott burgonyat melegen attorjuk, liszttel, tojassal, soval osszegyurjuk.Lisztezett deszkan ceruza vastagsagura kinyujtjuk, es negyzet alaku kockakra vagjuk.Minden egyes kockara kimagvazott szilvat teszunk, melybe egy szem kockacukrot es keves orult fahejat helyezunk.Ezutan a sarkokat osszefogva gombocokat formalunk, a forrasban levo sos vizben kifozzuk.Tesztaszuron lecsepegtetjuk.Zsirban a zsemlemorzsat aranysargara piritjuk, es a kifott gombocokat megforgatjuk benne.Vanilias porcukorral megszorjuk, melegen talaljuk.


Modositasaim:
Zsir helyett a morzsat vajban piritom meg.Errol mar irtam a masik blogomban, a foto is onnan, mi cukrozott makkal is esszuk.A lemaradt tesztaszelekbol, nudlit sodortam.

Keszitesi nehezsegi fok:nehez

Monday, May 21, 2012

10.bácskai csirkemáj...

Hozzavalok:


2kg csirkemaj
300 g tisztitott voroshagyma
250 g serteszsir
3 db csemege zoldpaprika
2 db csemege paradicsom
1/2 cs peterezselyemzold
so, orolt bors, majoranna, kalocsai rozsapaprika


Elkeszites:
A csirkemajat a  szivtol elvalasztjuk, a szivet felretesszuk, a majat hideg vizben megmossuk es nagyobb darabokra vagjuk.Megfelelo nagysagu serpenyoben zsiron szeletekre vagott vroshagymat aranysargara piritunk, hozzaadjuk az erejetol megtisztitott es szeletekre vagott zoldaprikat es paradicsomot.Nyilt langon piritjuk, majd hozzaadjuk a csirkemajat.Sozzuk, orolt borssal, majorannaval fuszerezzuk, a vegen megszorjuk kalocsai rozsapaprikaval.Keves csontlevel(vagy vizzel) felengedjuk , nyilt langon keszre sutjuk.Koretnek formazott petrezselymes burgonyat, reszelt burgonyat, parolt rizst, esetleg hazilag keszitett tarhonyat adunk.A bacskai csirkemajat minden esetben frissen keszitjuk.Paradicsommal, paprikaval diszitjuk.






Modositasaim:
En ismet olajat hasznaltam zsir helyett.Koretnek rizibizit keszitettem , de barmelyik masikkal kituno, es mindig ujdonsagkent hat.Majorannat kihagytam fuszerezeskor.

Keszitesi nehezsegi foka:konnyu

*iPad foto sajnos nem a legjobb

Friday, May 18, 2012

9.Házi disznótoros burgonyával és káposztával.

Hozzavalok:


1kg majas hurka
1kg veres hurka
1 kg friss sutokolbasz
1 kg serteskaraj
10 adag parolt kaposzta
10 adag resztelt burgonya
so




Elkeszites:


A frissen keszitett majas , veres hurkat es a sutokolbaszt tepsibe helyezzuk, keves olvasztott zsirral meglocsoljuk, es sutoben ropogosra sutjuk.A sertesbordat felszeleteljuk, kiklopfoljuk, sozzuk, es keves zsirban mindket oldalat ropogosra sutjuk.A parolt kaposztat es a resztelt burgonyat izlesesen felhalmozzuk, melle helyezzuk a feldarabolt hurkat, kolbaszt , valamint a  roston sutott sertesbordat.Keves hurkazsirral meglocsoljuk es forron talaljuk.
(A parolt kaposzta keszitese megegyezik a pezsgoskaposztaeval, annyiban kulonbozik, hogy pezsgo helyett 3 dl zoldszilvani feherbort hasznalunk.)




Modositasaim:
En kihagytam a sertesbordat ez alkalommal.A majas es veres hurka, kolbasz  lefagyasztva kerult hozzam.Ilyenkor keves zsirral, vagy olaj is lehet bekenjuk a darabokat, ugy helyezzuk az elomelegitett sutobe, keves vizet ontunk ala, igy elkeruljuk azt, hogy a bore kilyukadjon a ho hatasara.Miutan kiolvadt , villaval meg szoktam szurkalni, ezzel is a bore repedeset akadalyozom meg.A burgonyat megfoztem es a vegen a sutobe dobom nehany percre a sultek melle.


Keszites nehezsegi foka:konnyu

* a fenykepezo problemam meg nem oldottam meg, ezert a masik blogombol vettem a fotot.

Tuesday, May 15, 2012

8.fogasfilé bakonyi módra..

Hozzavalok:


1,80 dkg fogasfile
100 g tisztitott voroshagyma
600 g csiperkegomba
300 g vaj
5 dl tejfol
2 dl tejszin
2 dl asztali feherbor
1 db csemege zoldpaprika
1/2 cs petrezselyemzold
so, kalocsai rozsapaprika, liszt




Elkeszites:
A fogasfileket hideg vizben alaposan megmossuk, tiszta ruhaval leszaritjuk.10 egyenlo szeletet vagunk belole, majd vajjal kikent tepsibe helyezzuk, asztali febherbort ontunk ra , majd a hutoszekrenybe helyezzuk.Rozsdamentes edenyben vajat hevitunk, beletesszuk a finomra vagott voroshagymat, piritjuk, megszorjuk kalocsai rozsapaprikaval, felengedjuk hal-alaplevel, sozzuk, beforraljuk.Hozzaadjuk az alaposan megtisztitott , megmosostt csiperkegombat, az erejetol megtisztitott, kockara vagott csemege zoldpaprikat, fedo alatt puhara paroljuk.A tejfolt a lisztet, tejszint habvero segitsegevel simara keverjuk, a paprikas gombamartast ezzel besuritjuk.A martast jol kiforraljuk, keves darabolt vajat adunk hozza, a tuzrol levesszuk, felretesszuk.
A fogasszeleteket sutobe teve 20-25 perc alatt keszre paroljuk.A parololebol a halakat kivesszuk, talra helyezzuk, bevonjuk a paprikas gombamartassal.Tetejet tejfollel, finomra vagott petrezselyemzolddel diszitjuk.Koretnek formazott vajasburgonyat vagy nokedlit adunk.




Modositasaim:
Csiperkegomba helyett ismet cremini gombat hasznaltam, es itteni filet, elore szeletelve vettem.A gombat a hagymaval egyutt piritottam.Keves borssal is megszortam piritas kozben.A vegen en belehelyeztem a halfileket a martasba es ugy forraltam ossze.

Keszites nehezsegi foka:erosen kozepesen nehez

7.kecskeméti barackpuding

Hozzavalok:


20 g zselatin
1 uveg 1/l sargabarackbefott leve
100 g kristalycukor
2 dl viz
barackpalinka






Elkeszites:


A fenti anyagokbol zseleoldatot keszitunk, majdnem dermedesig hutjuk, barackpalinkaval izesitjuk, es a puding formakat ezzel az oldattal kibeleljuk.


Krem:
6 dl tejszin
4 db tojassargaja
100 g kristalycukor
70 g liszt
10 g zselatin
1 kg tejszinhab


A tejszinhab kivetelevel a fenti anyagokbol kremet fozunk, hutjuk, barackpalinkaval izesitjuk, es a felvert tejszinhabbal lazitjuk.A kibelelt pudingformakba helyezunk egy fel sargabarackbefottet, egy ket szem feher mandulat, majd az elobbi kremmel a formakat feltoltjuk.A pudingot hutoszekrenyben dermesztjuk.A hutobol kiveve a pudingformakat meleg vizbe martva a zseleoldaltot kisse megolvasztjuk, es a pudingot kistanyerra boritjuk.
Cukrozott tejszinhabbal es barackpalinkaval puhitott barackizzel talaljuk.


Modositasom: 
Az egeszet kortevel, kortepalinkaval helyettesitettem, mivel a barack nem volt jo.
Sajat megjegyzesem, hogy barmilyen gyumolccsel elkeszitheto.


Keszites nehezsegi foka:kozepesen nehez

Friday, May 11, 2012

6. Sertésflekken Cika Káposztával

Hozzavalok:


2kg sertestarja(szinhus)
50 g liszt
200 g zsir
1/2 cs petrezselyemzold
10 adag hasabburgonya
10 adag cika kaposzta
so, orolt bors, kalocsai fuszerpaprika









Elkeszites:


A sertestarjat 10 egyforma szeletre vagjuk, kloppfoljuk, sozzuk, mindket oldalat borssal es kalocsai fuszerpaprikaval befuszerezzuk.Serpenyoben zsirt hevitunk, es a lisztbe martott sertestartja mindket oldalat szep pirosra sutjuk.Fatanyerra frissen sutott hasabburgonyat helyezunk, ratesszuk a sertesflekkent, keves forro zsirral meglocsoljuk, finomra vagott petrezselyemzolddel megszorjuk.Vendeg kivansagara keszithetjuk fokhagymasan es keves mustarral megkenve is.A sertesflekkenhez kulon cika kaposztat , vegyes savanyusagot vagy friss ideny salatat szolgalunk fel.

Cika kaposzta keszitese:
 2 kg fejeskaposztat cikkekre vagunk, forro sos vizzel leforrazzuk, lehutjuk, majd keverotalba helyezzuk.Sozzuk, boroszzuk, cukorral es ecettel , szeletekre vagott voroshagymaval izesitjuk, keves tokmagolajjal lazan osszekeverjuk.2 orara hutobe helyezzuk, lehutjuk.
Talalasnal kulon edenyben szolgaljuk fel.

Modositasaim:
En most is olajat hasznaltam zsir helyett, fokhagymaval izesitettem.Cika kaposzta helyett friss salatat keszitettem.Olajban sult burgonya helyett hejaban foztem, majd megtisztitva piritottam minden oldalat.

Elkeszitesi nehezsegi foka:Kozepesen nehez

Nagyon finom, osszetett, tartalmas, de megis konnyu etel.Proteinben gazdag, friss salataval igazan ajanlani tudom, fel ora alatt elkeszitheto.

Thursday, May 10, 2012

5. Palócleves

Hozzavalok:


800 g baranylapocka (szinhus)
100 g zsir
400 g voroshagyma
500 g tisztitott rozsaburgonya
500 g tisztitott zoldbab
1 gerezd fokhagyma
1 db baberlevel
1/2 cs petrezselyemzold
5 dl tejfol
3 dl asztali feherbor
2 l csontle
                                                                                    1 db citrom
so, kalocsai edesnemes paprika,komenymag, piros arany, liszt




Elkeszites:


A barany lapockat apro kockara vagjuk, majd alaposan megmossuk.Zsiron finomra vagott hagymat aranysargara piritunk.Hozzaadjuk az osszezuzott fokhagymat, komenymagot es egy keshegynyi piros aranyat, es megszorjuk kalocsai edesnemes fuszerpaprikaval.Ratesszuk a kockara vagott baranyhust, megsozzuk, fedo alatt 30 percig porkoljuk.Idonkent adunk hozza egy nagyon pici csontlevet.A baranyhus fozes kozben a rozsaburgonyat apro kockara vagjuk.A zoldbabot 3 cm-re vagjuk, felretesszuk.Mikor a hus felig megfott, hozzaadjuk a kockara vagott burgonyat, zoldbabot, es felengedjuk csontlevel.Sozzuk, baberlevellel izesitjuk es lassu tuzon keszre fozzuk.Tejfeles habarast keszitunk(liszt+tejfol)es a forrasban levo leveshez adjuk.Megszorjuk finomra vagott petrezselyemzolddel.
Izesitjuk asztali feherborral, szurt citromlevel.
Hazilag keszitett csipetkevel talaljuk.

Modositasaim;
Mi csipetke nelkul szeretjuk.Kihagytam a feherbort es citromlet is, a tejfol eleg izesites.
A habarast eloszor a levesbol kimert forro level lassan keverem el, es amikor atvette a meleget ontom a tobbihez, kulonben osszecsomosodik.
A komenyt en mindig a hagymaval egyutt piritom, ugy jobban elojon az ize.
Ez a foto egy korabbi paloclevesem, a masik blogombol vettem.

Tuesday, May 8, 2012

4.forgácsfánk vagy csöröge

Hozzavalok:


600 g liszt
100 g vaj
300 g zsir
150 g vanilias porcukor
500 g barackiz
10 g eleszto
6 db tojassargaja
1db citrom
1 dl tej
2 dl tejfol
1 dl rum
                                                                                     so




Elkeszites:


Az elesztot a langyos tejben feloldjuk, a lisztet gyurodeszkara tesszuk, kis feszket keszitunk belole, megszorjuk vanilias cukorral, hozzaadjuk a tojassargajat, tejfolt, csipetnyi sot, a tejben feloldott elesztot, a rumot, es keves reszelt citrmhejat, vegul elmorzsoljuk a  vajat , ezutan gyorsan  osszegyurjuk.Kisebb cipokat formalunk belole.Lisztezett deszkan tiszta ruhaval letakarva legalabb fel oran at pihentetjuk.Megfelelo labasban bo zsirt hevitunk, es a mar kinyujtott derelyevagoval kiformazott teszta mindket oldalat szep pirosra sutjuk.Vanilias porcukorral megszorva talaljuk.Kulon edenyben rummal elkevert baracklekvart adunk hozza.




Modositasom:
Nincs derelyevagom(be kell szereznem) igy siman kessel vagtam.Maskor forrositott baracklekvarral talalom, most juharsziruppal .Zsir helyett en olajban sutottem.


Keszites nehezsegi foka:kozepesen nehez.

*pontosan 19 perc alatt fogyott el, igaz voltak vendegek is, de a macska is vadul ette es a kutyak is:D

3. magyaros gombaleves

Hozzavalok:


500g tisztitott csiperkegomba
60 g tisztitott voroshagyma
100 g zsir
100 g liszt
1 cs. petrezselyemzold
5 dl tejfol
2 l csontle
10 adag hazi csipetke
so, kalocsai edesnemes fuszerpaprika, orolt bors




Elkeszites:
A szeletekre vagott gombat csontleben megfozzuk, melyet felteveskor sozunk.Vilagos rantast keszitunk, melybe finomra vagott hagymat, zoldpetrezselymet, edesnemes fuszerpaprikat, orolt borsot teszunk.A levest berantjuk, a tejfolt hozzadjuk.Jol kiforraljuk.Talalaskor hazilag keszitett csipetket teszunk bele.
A gombalevest keszithetjuk ugy is, hogy finomra vagott voroshagymat zsiron megpiritunk, hozzaadjuk a szeletekre vagott gombat, finomra vagott petrezselyemzolddel megszorjuk, sozzuk, borsozzuk, csontlevel felengedjuk es vilagos rantassal berantjuk.Tejfolt adunk hozza, jol kiforraljuk.


Modositasom:
En a masodik verzio szerint keszitettem el.Az itteni gomba, amit hasznaltam:cremini a neve.Csipetke helyett vajas galuskat csurgattam bele.

Keszites nehezsegi foka:kozepesen nehez

Monday, May 7, 2012

2.bihari töltött burgonya

Hozzavalok:


2kg hejas rozsaburgonya
500 g kolbaszkrem
100 g vaj
200 g csaszarszalonna
3 dl tejfol
1/2 cs petrezselyemzold
so, orolt bors, kalocsai fuszerpaprika




Elkeszites:


A hejas rozsaburgonyat hideg vizben alaposan megmossuk, szarazra toroljuk.Minden egeys burgonyat alufoliaba csomagolunk, kozepes homersekletu sutoben keszre sutjuk.A sutobol kiveve a foliat eltavolitjuk, a burgonyat felbevagjuk.Csillagcso segitsegevel minden egyes burgonyara kolbaszkremet nyomunk.A tejfolt keves soval, orolt borssal izesitjuk, es a burgonyat bevonjuk a tejfollel, a tetejet apro kockara vagott csaszarszalonnaval megszorjuk, es a sutoben  kb.20 percig pirosra sutjuk.
A sutobol kiveve kalocsai fuszerpaprikaval es finomra vagott petrezseleyemzolddel megszorjuk, majd talaljuk.


Modositasom: 


Kolbaszkrem helyett en most a megmaradt majkremet kevertem el gulyaskremmel, borsoztam, igy kentem a burgonyara.A burgonyat nem vagtam felbe, ketszer vagtam be, igy a kozepen maradt a sutoben is minden.


Keszites nehezsegi foka: konnyu


1.csirkemáj koktél

Hozzavalok:


1 kg csirkemaj
2 kg jonatanalma
300 g majonezmartas
200 g tejszinhab
2 db citrom
10 db furjtojas
1/2 cs tarkonyfu
1/2 cs petrezselyemzold
so, porcukor,chayenne bors, ketchup, worchester
feher bor, tokaji szomorodni




Elkeszites:


A csirkemajat megtisztitjuk, a szivet eltavolitjuk, forrasban levo sos vizzel leforrazzuk, majd hideg vizzel lehutjuk.A szep, nagyobb darab majakat felretesszuk, a tobbit szorszitan atpasszirozzuk.Rozsdamentes habustbe majonezmartast teszunk, hozzaadjuk az atpasszirozott csirkemajat, a frissen felvert tejszinhabot, a finomra vagott petrezselyemzoldet, tarkonyfuvet.Citrommal, porcukorral, cayenne borssal izesitjuk, habverovel simara keverjuk, kozben hozzaadjuk a worchestert , ketchupot es a tokaji szomorodnit.A kesz martast hutoszekrenybe helyezzuk.10 darab pezsgos vagy koktelos poharat meteltre vagott salatalevellel kibelelunk, beletesszuk a kockara vagott jonatanalmat, a felretett kockara vagott csirkemajat es az egeszet bevonjuk  az elobb elkeszitett es lehutott csirkemajszosszal.
Tetejet tarkonnyal, fott furjtojassal es citromkarikaval diszitjuk.




Modositasaim:en a majat sutottem, lassan es alaposan.Furjtojasom , tokaji aszum nem volt.A fuszerezes megegyezik, nagyon finom lett.Piritossal is el tudom kepzelni.


Keszites nehezsegi foka:konnyu, egyszeru

Sunday, May 6, 2012

bevezetõ...




Sokaig nem tudtam elfogadni azt, hogy a mi konyhank nem szerepel az itteni kinalat kozott.Nem notte ki magat.Be kellett latnom, a mi konyhankhoz le kell ulni, idot kell szentelni, megadni a modjat.Nem kutyafuttaban szaladni egy szelet pizzaval, amire mar aznap sem emlekszunk.
Egyszer megis sikerult valami nekem.Iskolasoknak, kamaszoknak nyitottam egy kavezot , ahol iskola utan lehetett logni, lecket irni, szerelmezni:)
Ide epitettem be a fasirtot szendvicskent, majonezes krumplisalataval.A fasirtot rudban sutottem, vekony szeleteket vagtam, salataval , ami egyebkent fogy szendvicsekhez, nagyon finom volt, es nagyon sikeres.Kamaszok baratokat is elhoztak a fasirt szendvics miatt,amit meatloaf-nak kereszteltem itteni nyelvjarasra.Aztan, ahogy az lenni szokott, hire ment, es jottek a nagyok, akik mar 50 eve kepben vannak , es lemasoltak engem:)engem, a kis kezdot, akinek bar volt forgalma, de profit szinte semmi.Csak jol ereztuk magunk.
Hogy dobogott a szivem, amikor kamasz fiu jon es mondja, hoztam a baratom is , annyit meseltem a szendvicsrol:)mindig sokra ertekeltem a gyerekek, kamaszok elismereset.Mindig komolyan vettem oket.A rezsi megbuktatott, mert az arakat nem lett volna szivem emelni, hiszen a diakoknak nincs penzuk, csak annyi-amennyi.


Majd olvastam a szazadfordulo utani idoszakrol, nem errol a mostanirol, az iparosodas idejerol.A nehez fizikai munkakhoz bizony nagyon jol jott a mi etelunk.Az egytalas, tartalmas leveseink.New Yorkban mukodott sokaig egy csak levest kifozde, ahol delutanonkent hosszu sorban kigyoztak az emberek, csak ehessenek egy tanyer levest.
Szeretek, mindig is szerettem fozni.A mosoly utan a masik rovid ut a baratsag, a szeretet kifejezesere.
A filmet amikor neztem(Julie& Julia) el voltam buvolve, es jatszottam a gondolattal mar akkor.Hogy majd en is valami hasonlot, de persze abbol, ami a mienk.
Miota itt elek nagyon sok idot, energiat forditottam arra, hogy bemutassam a hatterem.Nyultam , amihez csak modom volt.


Most a fozesnek aldozok, tisztelem annyira azt, aki ezeket az eteleket megalkotta, hogy latvanyosabba teszem.Tudom, hogy nagyon sokan foznek, es szebbnel szebb gasztroblogok leteznek.Ez abban kulonbozik, hogy egy szakacskonyvet fozok vegig.Idot nem jelolok ki magamnak, es annyiban leszek eltero, hogy nem sorrendben fozom meg az eteleket.Egy leves utan valami masodik lesz, majd egy edesseg es forditva.
Ha valamelyik recepthez nem lesz valamilyen hozzavalom, mert itt nem kaphato, azt kulon jelolni fogom.Amikor kesz vagyok, akkor fogom forditani, majd nyomtatas.
A receptek a konyv szerint 10 fore vannak jelolve, en amikor keszitem feleztem, olykor negyedeltem.Csak ha osszejovetelre keszitem hasznalom az egeszet.Ertelemszeruen csokkenthetok a mennyisegek.


Akkor fogjak hozza ehhez az izekben , fuszerekben, hozzavalokban gazdag , izgalmas uthoz, kalandos lesz, ugy kepzelem:)